Sistemi riprodhues femëror

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sistemi riprodhues femeror

Organet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Organet riprodhuese të jashtme femërore janë organet seksuale dytësore që janë të dukshme nga jashtë.

Vulva[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vulva përbëhet nga të gjitha pjesët dhe indet e jashtme dhe përfshin mons pubis, çarjen pudendale, labia majora, labia minora, gjëndrat e Bartholin, gjëndrat e Skene, klitorisin, uretrën dhe hapjen vaginale.

Organet e brendshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Organet e brendshme riprodhuese të femrës janë vagina, mitra, tubat fallopiane dhe vezoret.

Vagina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vagina është një kanal fibromuskular (i përbërë nga inde fibroze dhe muskulare) që çon nga pjesa e jashtme e trupit në qafën e mitrës ose mitrës. Në kontekstin e shtatzënisë quhet edhe kanali i lindjes. Vagina akomodon penisin mashkullor gjatë marrëdhënies seksuale. Sperma që përmban spermatozoa derdhet nga mashkulli gjatë orgazmës, në vaginë duke mundësuar që të ndodhë fekondimi i qelizës vezë (veza).

Qafa e mitrës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qafa e mitrës është qafa e mitrës, pjesa e poshtme, e ngushtë ku bashkohet me pjesën e sipërme të vaginës. Ajo ka formë cilindrike ose konike dhe del jashtë në murin e sipërm të përparmë vaginal. Përafërsisht gjysma e gjatësisë së saj është e dukshme, pjesa e mbetur shtrihet mbi vaginë përtej pamjes. Vagina ka një shtresë të trashë jashtë dhe është hapja ku shfaqet fetusi gjatë lindjes.

Mitra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mitra ose mitra është organi kryesor riprodhues i femrës. Mitra siguron mbrojtje mekanike, mbështetje ushqyese dhe heqje të mbeturinave për embrionin në zhvillim (javët 1 deri në 8) dhe fetusin (nga java e 9-të deri në lindje). Përveç kësaj, kontraktimet në murin muskulor të mitrës janë të rëndësishme në shtyrjen e fetusit në momentin e lindjes.

Mitra përmban tre ligamente varëse që ndihmojnë në stabilizimin e pozicionit të mitrës dhe kufizojnë gamën e lëvizjes së saj. Ligamentet uterosakrale e pengojnë trupin të lëvizë në pjesën e poshtme dhe të përparme. Ligamentet e rrumbullakëta kufizojnë lëvizjen e pasme të mitrës. Ligamentet kardinale gjithashtu parandalojnë lëvizjen inferiore të mitrës.

Mitra është një organ muskulor në formë dardhe. Funksioni i tij kryesor është të pranojë një vezë të fekonduar e cila implantohet në endometrium dhe merr ushqim nga enët e gjakut që zhvillohen ekskluzivisht për këtë qëllim. Veza e fekonduar bëhet embrion, zhvillohet në fetus dhe shtatzënë deri në lindje. Nëse veza nuk futet në murin e mitrës, femra fillon menstruacionet.

Tubi fallopian[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tubat fallopiane janë dy tuba që çojnë nga vezoret në mitër. Me pjekurinë e vezës, folikuli dhe muri i vezores çahen, duke lejuar që veza të ikë dhe të hyjë në tubin fallopian. Atje ai udhëton drejt mitrës, i shtyrë nga lëvizjet e qerpikëve në rreshtimin e brendshëm të tubave. Ky udhëtim zgjat me orë ose ditë. Nëse veza fekondohet ndërsa ndodhet në tubin fallopian, atëherë normalisht implantohet në endometrium kur arrin në mitër, gjë që sinjalizon fillimin e shtatzënisë.

Vezoret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vezoret janë organe të vogla, të çiftëzuara të vendosura pranë mureve anësore të zgavrës së legenit. Këto organe janë përgjegjëse për prodhimin e qelizave vezë (ovale) dhe sekretimin e hormoneve. Procesi me të cilin lirohet qeliza vezë (veza) quhet ovulacion. Shpejtësia e ovulacionit është periodike dhe ndikon drejtpërdrejt në gjatësinë e një cikli menstrual.

Pas ovulacionit, qeliza vezë kapet nga tubi fallopian, pasi udhëton poshtë tubit fallopian drejt mitrës, herë pas here duke u fekonduar gjatë rrugës nga një spermë hyrëse. Gjatë fekondimit, qeliza vezë luan një rol; ai liron disa molekula që janë thelbësore për drejtimin e spermës dhe lejon që sipërfaqja e vezës të ngjitet në sipërfaqen e spermës. Veza më pas mund të thithë spermën dhe më pas mund të fillojë fekondimi.

Funksioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sistemi riprodhues i femrës funksionon për të riprodhuar pasardhësit.

Në mungesë të fekondimit, veza përfundimisht do të përshkojë të gjithë traktin riprodhues nga tubi fallopian deri në daljen nga vagina përmes menstruacioneve.

Trakti riprodhues mund të përdoret për procedura të ndryshme transluminale si fertiloskopia, inseminimi intrauterin dhe sterilizimi transluminal.