Jump to content

Sistemi shtetëror në Suedi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Politika e Suedisë zhvillohet në kuadrin e një monarkie kushtetuese demokratike përfaqësuese parlamentare. Pushteti ekzekutiv ushtrohet nga qeveria, e udhëhequr nga kryeministri i Suedisë. Pushteti legjislativ i është dhënë si qeverisë ashtu edhe parlamentit, të zgjedhur brenda një sistemi shumëpartiak. Gjyqësori është i pavarur, i emëruar nga qeveria dhe i punësuar deri në pension. Suedia është zyrtarisht një monarki me një monark që mban pushtetin simbolik.

Suedia ka një histori tipike të demokracisë europiano-perëndimore, duke filluar nga epoka e vjetër e vikingëve që zgjedhin mbretër, duke përfunduar me një pushtet mbretëror të trashëguar në shekullin e 14-të, që në periudha u bë pak a shumë demokratike në varësi të tendencave të përgjithshme evropiane. Regjimi aktual demokratik është produkt i një zhvillimi të qëndrueshëm të institucioneve demokratike të shtuara në mënyrë të njëpasnjëshme, të prezantuara gjatë shekullit të 19-të deri në vitin 1921, kur u prezantua e drejta e votës e grave. Qeveria e Suedisë i është përmbajtur parlamentarizmitde jure që nga viti 1975, de facto që nga viti 1917.

Që nga Depresioni i Madh, politika kombëtare suedeze ka qenë kryesisht e dominuar nga Partia e Punëtorëve Social Demokrate, e cila ka mbajtur një shumicë në parlamentin suedez që nga viti 1917. Zgjedhjet e përgjithshme mbahen çdo katër vjet.

Njësia e Inteligjencës Ekonomist e vlerësoi Suedinë një "demokraci të plotë" raportin e saj për vitin 2020.[1] Suedia është renditur gjithashtu si një demokraci liberale nga Instituti V-Dem (2021)[2] dhe shënon 40/40 për mbrojtjen e të drejtave politike sipas Freedom House (2020).[3]

  1. ^ EIU 2020 report
  2. ^ V-Dem 2021 report Arkivuar 2021-09-14 tek Wayback Machine, p. 31
  3. ^ "Sweden: Freedom in the World 2020 Country Report". Freedom House (në anglisht). Marrë më 1 korrik 2021.