Situs inversus

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Situs inversus (Kodi ICD-10 - Q89.3) është një term mjekësie për një situatë të rrallë dhe të veçantë por jo me vlerë si sëmundje, e cila përshkruan rastin në trupin e njeriut kur të gjitha organet e trupit ndodhen në anën e kundër prej gjendjes normale p.sh: shpretka ndodhet te ana e mëlçisë dhe mëlçia në anën e shpretkës, zemra ndodhet në anën e djathtë, etj.

Situs inversus gjendet ndër të tjera te gjysma e personave me Sindromën e Kartagjenas (primary ciliary dyskinesia).