Sixhade

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një nga sixhadet në serinë The Hunt of the Unicorn: The Unicorn is Found, rreth 1495–1505, The Cloisters, Muzeu Metropolitan i Artit, New York City

Sixhadeja është një formë e artit të tekstilit, e thurur tradicionalisht me dorë në tezgjah. Sixhadeja është thurje me fytyrë indi, në të cilën të gjitha fijet e deformimit janë të fshehura në punën e përfunduar, ndryshe nga shumica e tekstileve të endura, ku mund të duken si fijet e deformimit ashtu edhe ato të indeve. Në thurjen e sixhadesë, fijet e indeve janë zakonisht të ndërprera; artizani ndërthur çdo ind me ngjyrë përpara dhe mbrapa në zonën e vet të vogël të modelit. Është një thurje e thjeshtë me fytyrë indi që ka fije ind me ngjyra të ndryshme të punuara mbi pjesë të deformimit për të formuar dizajnin.[1]

Sixhadeja është relativisht e brishtë dhe e vështirë për t'u bërë, kështu që shumica e pjesëve historike janë të destinuara të varen vertikalisht në një mur (ose ndonjëherë në tenda), ose ndonjëherë horizontalisht mbi një pjesë të mobiljeve si një tavolinë ose shtrat. Disa periudha bënin copa më të vogla, shpesh të gjata dhe të ngushta dhe përdoreshin si kufij për tekstile të tjera. Sixhadet evropiane zakonisht bëhen për t'u parë vetëm nga njëra anë, dhe shpesh kanë një rreshtim të thjeshtë të shtuar në anën e pasme. Megjithatë, traditat e tjera, si kesi kineze dhe ajo e Perusë parakolumbiane, bëjnë që tapiceri të shihet nga të dyja anët. Shumica e endësve përdorin një fije deformimi natyral, si leshi, liri ose pambuku. Fijet e indeve janë zakonisht leshi ose pambuku, por mund të përfshijnë mëndafsh, ar, argjend ose alternativa të tjera.

Sixhadeja duhet të dallohet nga teknika e ndryshme e qëndisjes, megjithëse copat e mëdha të qëndisjes me imazhe ndonjëherë quhen lirshëm "sixhade", si me sixhaden e famshme Bayeux, e cila në fakt është e qëndisur. Nga Mesjeta, sixhadet evropiane mund të ishin shumë të mëdha, me imazhe që përmbajnë dhjetëra figura. Ato shpesh bëheshin në grupe, në mënyrë që një dhomë e tërë të mund të varej me to.

Në Evropën e mesjetës së vonë, sixhadeja ishte mediumi më madhështor dhe më i shtrenjtë për imazhet figurative në dy dimensione, dhe pavarësisht rritjes së shpejtë të rëndësisë së pikturës, ajo e ruajti këtë pozicion në sytë e shumë klientëve të Rilindjes së paku deri në fund të shekullit të 16-të, nëse jo përtej.[2] Tradita evropiane vazhdoi të zhvillohej dhe të pasqyronte ndryshime më të gjera në stilet artistike deri në Revolucionin Francez dhe Luftërat Napoleonike, përpara se të ringjalleshin në një shkallë më të vogël në shekullin e 19-të.

Prodhimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sixhadeja është një lloj gërshetimi. Mund të përdoren dizajne të ndryshme tezgjahësh, duke përfshirë tezgjahët e drejtë ose "me deformim të lartë", ku sixhadeja shtrihet vertikalisht përpara endësit, ose vegjë horizontale "me deformim të ulët", që ishin të zakonshme në punishtet e mëdha mesjetare dhe të Rilindjes, por më vonë përdoret kryesisht për copa më të vogla. Endësi punon gjithmonë në pjesën e pasme të pjesës dhe zakonisht ndjek një karikaturë të vizatuar ose të pikturuar në madhësi të plotë, ose ndoshta një sixhade tjetër; në varësi të konfigurimit, kjo ndryshon (është një imazh pasqyrë i) imazhit të sixhadesë. Filmi vizatimor në përgjithësi u krijua nga një modello më i vogël, i cili në punëtoritë "industriale" të paktën nga mesjeta e vonë u prodhua nga një artist profesionist, i cili shpesh kishte pak ose aspak përfshirje të mëtejshme në proces. Karikatura u gjurmua në vijat e deformimit nga endësi, dhe më pas vendosej aty ku mund të shihej ende, ndonjëherë përmes një pasqyre, kur varej pas endësit. Me tezgjah me deformim të ulët, filmi vizatimor zakonisht pritej në shirita dhe vendosej nën thurje, ku endësi mund ta shihte atë përmes "rrjetit" të fijeve.[3] Karikaturat Raphael, të cilat janë shembuj shumë të rrallë të filmave vizatimorë të mbijetuar, janë prerë në këtë mënyrë.

Në sixhadet "industriale" evropiane, fijet e deformimit ishin zakonisht prej leshi, por në mjediset më artizanale dhe ato më të vjetra, shpesh përdorej liri. Fijet e indeve ishin prej leshi, me fije mëndafshi, argjendi ose ari që përdoreshin në sixhadet më të shtrenjta. Disa dizajne të famshme, të tilla si sixhadetë e Kishëz Sistine dhe grupi i Historisë së Abrahamit, ndoshta për herë të parë të bëra për mbretin Henri VIII, mbijetojnë në versione me metale të çmuara dhe versione të tjera.[4] Përdorimi i mëndafshit mund të rrisë koston me katër herë, dhe shtimi i fillit të arit e rriti koston jashtëzakonisht, në ndoshta pesëdhjetë herë atë vetëm të leshit.

Zakonisht endësit ishin meshkuj, pasi puna ishte e vështirë fizike; tjerrja e fijeve ishte zakonisht një konservë femërore. Përveç dizajnit dhe materialeve, cilësia e sixhadeve ndryshon me ngushtësinë e thurjes. Një masë moderne e kësaj është numri i fijeve të deformimit për centimetër. Vlerësohet se një endës i vetëm mund të prodhojë një sipërfaqe katrore sixhade me cilësi të mesme në një muaj, por vetëm gjysmën e asaj të cilësisë më të mirë.[5]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ V&A; Mallet, Marla. "Basic Tribal and Village Weaves" Arkivuar 7 korrik 2017 tek Wayback Machine.
  2. ^ Tapestries in the Royal Collection; Campbell (2007), xv
  3. ^ Campbell (2007), xv-xviii; Campbell (2008); V&A
  4. ^ "The Story of Abraham Series 1540-43"
  5. ^ Campbell (2007), xviii; Campbell (2008); V&A