Skenderija (Sarajevë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pamje e Skenderijes

Skenderija është një vendbanim në pjesën qendrore të qytetit të Sarajevës . Vendbanimi ndodhet në bregun e majtë të lumit Miljacka.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendbanimi mori emrin e famshme Sanxhak beut Skender Pasha, i cili në vitin 1499 në këtë zonë ndërtoi një qendër tregtare me 11 dyqane, një karvansarai, një oborr, një imaret dhe një teqe . Djali i tij Mustafa beu vdiq në vitin 1518 pranë teqesë së babait të tij, ndërtoi xhaminë e parë nën kupolë në B dhe H, e cila u shkatërrua në vitin 1960 .

Gjatë Lojërave të 14-ta Olimpike Dimërore, në Skenderi janë mbajtur garat në patinazh artistik dhe hokej mbi akull .

Vendbanimi Skenderija është shtëpia e kompleksit Olimpik " Centar Skenderija ". Qendra është projektuar arkitekturisht nga Zhivorad Jankoviq, Halid Muhasinoviq dhe Ognjena Malkina. Qendra është unike në Bosnje për sa i përket qëllimeve, përmbajtjes dhe dimensioneve. Ka dhoma për ngjarje sportive, ngjarje kulturore të madhësive të ndryshme dhe objekte të shumta hotelierie. Qendra është ndërtaur në vitit 1969 dhe është fituese e çmimit të revistës "Borba", mirënjohje e përgjithshme për veprën më të mirë arkitekturore në Jugosllavi .

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]