Skijimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Skijimi është sport dimërorë i rrëshqitjes me ski mbi borë. Skijimi në të vërtetë është një grup i disa llojeve të sportit të rrëshqitjes mbi borë.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Skijimi është një sport shumë i hershem pasi që skitë janë përdorur si mjet për të ecur mbi borë për nevojat e popullatës. Skijimi mendohet të ketë prejardhjen nga vendet skandinavike para 4000 vjetësh. Skijimi për herë të parë nuk është paraqitur si sport por si nevojë e njerëzve për të siguruar ushqimin. Gara e Pare u Mbjat Ne Kryeqytetin e Norvejise Ne Osllo

Sporti i skijimit ndahet ne:

  • Ecje
  • Kthim
  • Ngjitje
  • Zbritje

Ecja me Ski - Luan rol te madh , dhe nuk dallohet shum nga ajo e rëndomta përvec se kembet levizin me rreshqitje levizja e kembes se djatht i pergjigjet dora e majt dhe e kunderta , si tek ecja normale.

Vrapimi me ski - është ecja e shpejt egziston si vrapim pasiv i cili mund te egzekutohet ne teren te rrafsht, pak pjerrtas dhe te posht. Vrapimi pervetsohet per arsye se paraqitet edhe mundsia kur ju nevoitet levizje me e shpejt ne secilin hap vrapues pason shtytje me shkopinj. Ky lloj skijimi realizohet ne shtigje posacerisht te shenuara. Skijatoret me te vjeter se 17 vjet garojn ne vrapim 15 deri 30 km . Por mundet edhe me gjat mbi 100 km. Per gjinin femrore gjatsia e shtegut eshte 10 km.

Paisjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

a) skitë
b) këpucët për ski
c) shkopinjtë per t'u mbajtur
d) lidhëset
e) dorezat
ë) kombinizoni(për erë, për mjegull)
f) syzat për ski(për diell, për borë)
g) kapela, etj.

Llojet e skijimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sportistë të njohur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shqiptarë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Profesor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Botërorë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]