Jump to content

Skuadriljet e Aviacionit Osman

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pilotët osmanë në fillim të vitit 1912

Skuadriljet e AviacionitPerandorisë Osmane ishin njësi të aviacionit ushtarak të Ushtrisë dhe Marinës Osmane. [1] Historia e aviacionit ushtarak osman daton në qershor 1909 ose korrik 1911.[2][3] Organizata nganjëherë referohet si Forca Ajrore Otomane. Madhësia e flotës arriti kulmin e saj në dhjetor 1916, kur skuadriljet e aviacionit osman kishin 90 aeroplanë.[4] Skuadriljet e Aviacionit u riorganizuan si Inspektorati i Përgjithshëm i Forcave Ajrore (Kuva-yı Havaiye Müfettiş-i Umumiliği) më 29 korrik 1918.[5] Me nënshkrimin e armëpushimit të Mudros më 30 tetor 1918, aviacioni ushtarak osman në fakt mori fund. Në kohën e armëpushimit, aviacioni ushtarak osman kishte rreth 100 pilotë; 17 kompani aeroplanësh me bazë tokësore (4 avionë secila); dhe 3 kompani hidroplanësh (4 avionë secila); gjithsej 80 avionë.[5]

Ngritja e shkollës së fluturimit dhe e njësive të luftës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mahmud Shevket Pasha ishte i rëndësishëm në themelimin e Skuadriljeve të Aviacionit Osman
Ahmet Ali Çelikten, një afro-turk, ishte aviatori i parë i zi në histori.

Më 2 dhjetor 1909, Louis Blériot dhe piloti belg Baron Pierre de Caters kryen demonstrimin e parë të fluturimit në Perandorinë Osmane.

Pasi dëshmoi rëndësinë në rritje të një dege të mbështetjes luftarake ajrore, qeveria osmane vendosi të organizonte programin e saj të aviacionit ushtarak. Për këtë qëllim oficerët u dërguan në Evropë në fund të vitit 1910 për trajnim pilotësh. Megjithatë, për shkak të vështirësive financiare, programi i studentëve u ndërpre dhe kursantët u kthyen në Perandorinë Osmane në pranverën e vitit 1911.

Edhe pse i mbetur pa asnjë udhëzim qeveritar për krijimin e një force ajrore, ministri osman i luftës i asaj kohe, Mahmud Shevket Pasha, vazhdoi të inkurajonte idenë e një programi të aviacionit ushtarak. Më 28 qershor 1911 u mbajt provimi me shkrim dhe më 4 korrik u përzgjodhën kapiteni i kalorësisë Mehmet Fesa (Evrensev) dhe inxhinjer toger Jusuf Kenan. Mehmet Fesa u dërgua në Francë dhe Jusuf Kenan u dërgua në Gjermani. Por për shkak se shkolla gjermane donte një tarifë tepër të lartë, të dy u regjistruan në Shkollën BlériotÉtampes afër Parisit në korrik 1911.[6]

Në fund të vitit 1911, nënkolonelit të shtabit Süreyya (İlmen) iu besua themelimi i Komitetit të Avionëve (Tayyare Komisyonu) me anëtarë nga Inspektorati i Formacioneve Teknike dhe të Fortifikuara (Kıtaât-ı Fenniyye ve Mevâki-i Müstahkeme Müfettişligi).[7] Dy hangare tendash për Shkollën e Avionëve (Tayyare Mektebi) u ngritën në janar 1912 në Yeşilköy, në perëndim të Stambollit[8] (që është sot Aeroporti Ndërkombëtar Atatürk).

Më 21 shkurt 1912, Mehmet Fesa dhe Jusuf Kenan përfunduan stërvitjen e tyre të fluturimit në Shkollën Blériot dhe u kthyen në shtëpi me certifikatat 780 dhe 797 Franceze Aero Club.[6] Në të njëjtin vit, tetë oficerë të tjerë osmanë u dërguan në Francë për stërvitje fluturimi. Fesa Beu dhe Jusuf Kenan Beu fluturuan mbi Kostandinopojë më 27 prill 1912.

Perandoria Osmane filloi përgatitjen e pilotëve dhe avionëve të saj të parë, dhe me themelimin e Shkollës së Avionëve (Tayyare Mektebi) në Yeşilköy (Aeroporti Atatürk i Stambollit në Yeşilköy) më 3 korrik 1912, perandoria filloi të trajnojë oficerët e saj të fluturimit. Themelimi i Shkollës së Avionëve shpejtoi përparimin në programin e aviacionit ushtarak, rriti numrin e personave të regjistruar në të dhe u dha pilotëve të rinj një rol aktiv në forcat osmane.

Në të njëjtin vit, një Deperdussin me një ulëse dhe një Deperdussin me dy vende u blenë nga Franca dhe u sollën në Stamboll në mars 1912. Dy nga versioni dyvendësh i Bleriot XI-b u blenë gjithashtu, i pari prej të cilëve u prezantua nga Komandanti Suprem Rıza Paşa. Tre të një modeli të ndryshëm me dy ulëse të quajtur XI-2 dhe tre të trajnerit me një ulëse në tokë Pingouin u përdorën gjithashtu nga Ushtria Osmane.

REP (Robert Esnault-Pelterie) ishte gjithashtu një nga avionët e parë që u vendos nga Perandoria Osmane. Ky avion u projektua nga Robert Esnault-Pelterie dhe fluturimi i tij i parë u zhvillua në vitin 1912; ata hynë në shërbim gjatë të njëjtit vit në Francë. Në përputhje me një marrëveshje të arritur midis prodhuesit dhe Ministrisë Otomane të Luftës, shtatë avionë REP u blenë dhe i pari ishte planifikuar të bashkohej me Ushtrinë Osmane më 15 mars 1912. u shfaq për herë të parë publikut kur u mbajt një paradë e madhe ushtarake për nder të Sulltan Mehmedit V Reshad.[9] Pesë nga shtatë të blera ishin njëvendëshe dhe dy të tjerat ishin me dy vende. Avionin e fundit serbët e kanë konfiskuar teksa po e sillnin me tren në Stamboll. Këta avionë ishin tashmë jashtë shërbimit deri në vitin 1914.

Në fund të vitit 1912, Ushtria Osmane kishte gjithsej 15 aeroplanë, të blerë kryesisht me donacione private.

Lufta italo-turke[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1911, Mbretëria e Italisë pushtoi Vilajetin e Tripolitanisë (Libia e sotme) të Perandorisë Osmane, duke përdorur aeroplanë për misione zbulimi dhe bombardimi për herë të parë në historinë e aviacionit (më 23 tetor 1911, një pilot italian fluturoi mbi linjat osmane për rikuperim dhe të nesërmen dirigibles italiane hodhën bomba në objektivat tokësore, të cilat të dyja përfaqësonin përdorimin e parë efektiv të avionëve në luftime.)

Trupat osmane hapën zjarr ndaj një avioni italian më 15 dhjetor 1911. Vdekja e parë e avionit të kohës së luftës ishte ai i toger Manzini, menjëherë pas nisjes, më 25 gusht 1912 dhe avioni i parë që u kap ishte ai i kapitenit Moizo, më 10 shtator 1912.

Kur Italia pushtoi Vilajetin e Tripolitanisë, ushtria osmane nuk ishte gati të përdorte pak avionë të rinj në betejë. Osmanët kishin shumë pak trupa në Afrikën e Veriut dhe iu kundërvunë italianëve kryesisht me milici të organizuar lokale arabe (një forcë masive sulmuese amfibe italiane prej 150,000 trupash duhej të përballej nga 20,000 beduinë dhe 8,000 turq. Qeveria britanike, e cila kontrollonte ushtarakisht provincat osmane de jureEgjiptit dhe Sudanit që nga Revolta ʻUrabi më 1882, nuk e lejoi qeverinë osmane të dërgonte trupa shtesë në Libi përmes Egjiptit. Pati përpjekje për të blerë avionë nga Franca dhe për t'i dërguar në Libi nëpërmjet Algjerisë, por ato nuk u realizuan.

Luftërat Ballkanike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pilotët osman gjatë Luftërave Ballkanike (1912–1913)

Avionët ushtarakë osmanë panë përfshirjen e tyre të parë aktive luftarake gjatë Luftës së Parë Ballkanike, kundër vendeve ballkanike të Malit të Zi, Serbisë, Bullgarisë dhe Greqisë. Shtatëmbëdhjetë avionë osmanë u përdorën për zbulim, nga shtatori 1912 deri në tetor 1913. Aviacioni ushtarak osman, për shkak të papërvojës së organizatës në luftime, fillimisht humbi një numër aeroplanësh. Megjithatë, ndërsa pilotët u forcuan me përvojën e betejës, ata përmirësuan aftësitë e tyre luftarake dhe shumë rekrutë të rinj aplikuan për t'u bashkuar me skuadriljet e aviacionit.

Megjithatë, Lidhja Ballkanike e fitoi luftën. Pak më vonë, Bullgaria sulmoi Greqinë dhe Serbinë për të nisur Luftën e Dytë Ballkanike dhe Perandoria Osmane i shpalli luftë Bullgarisë, duke rimarrë kështu një pjesë të territoreve të saj të humbura në Trakinë Lindore, duke përfshirë qytetin e madh të Adrianopojës.

Nga fundi i Luftërave Ballkanike, aviacioni ushtarak i ri osman kishte kaluar tashmë tre luftëra dhe një grusht shteti.

Me përfundimin e Luftërave Ballkanike filloi një proces modernizimi dhe u blenë avionë të rinj. Me shpërthimin e Luftës së Parë Botërore, procesi i modernizimit u ndal papritur.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Edward J. Erickson, Ordered To Die: A History of the Ottoman Army in the First World War, "Appendix D The Ottoman Aviation Inspectorate and Aviation Squadrons", ISBN 0-313-31516-7, p. 227.
  2. ^ Story of Turkish Aviation in 'Turkey in the First World War' website Arkivuar 7 dhjetor 2013 tek Wayback Machine
  3. ^ Hv. K. K. Mebs. "The First Establishment and the Early Years" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 24 shkurt 2013. Marrë më 24 dhjetor 2014.
  4. ^ "Turkish Aircraft in 'Turkey in the First World War' website" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 11 qershor 2013. Marrë më 19 janar 2013.
  5. ^ a b John Pike. "Ottoman Air Branch – 1914–1918 – The Great War" (në anglisht). Marrë më 24 dhjetor 2014.
  6. ^ a b Edward J. Erickson, Defeat in Detail: The Ottoman Army in the Balkans, 1912–1913, Westport, CT: Praeger, 2003, ISBN 0-275-97888-5, p. 348.
  7. ^ Edward J. Erickson, Defeat in Detail: The Ottoman Army in the Balkans, 1912–1913, Westport, CT: Praeger, 2003, ISBN 0-275-97888-5, pp. 348–349.
  8. ^ Edward J. Erickson, Defeat in Detail: The Ottoman Army in the Balkans, 1912–1913, Westport, CT: Praeger, 2003, ISBN 0-275-97888-5, p. 349.
  9. ^ Edward J. Erickson, Defeat in Detail: The Ottoman Army in the Balkans, 1912–1913, Westport, CT: Praeger, 2003, ISBN 0-275-97888-5, p. 352.