Jump to content

Sllallomi i madh

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një skiator në portë skijimi

Sllallomi i madh është një disiplinë e skijimit alpin e cila përfshin skijimin midis grupeve të shtyllave ( portave ) të vendosura në një distancë më të madhe nga njëri-tjetri sesa në sllallom, por më pak se në Supersllallom.

Sllallomi dhe sllallomi i madh përbëjnë ngjarje teknike në garat e skive alpine. Kjo kategori i ndan ato nga ngjarjet e shpejtësisë së Supersllallomit dhe tatëpjetës. Ngjarjet teknike zakonisht përbëhen nga dy garime, të mbajtura në kurse të ndryshme në të njëjtën pistë skijimi.

Rënia vertikale për një kurs të sllallomit të madh duhet të jetë 250–450 metres (820–1,480 ft) për burrat, dhe 250–400 metres (820–1,310 ft) për gratë. Numri i portave në këtë disiplinë sportive është 56-70 për burrat dhe 46-58 për gratë. Numri i ndryshimeve të drejtimit në një kurs është i barabartë me 11-15% të rënies vertikale të kursit në metra, 13-18% për fëmijët. Si shembull, një kurs me një rënie vertikale prej 300 metres (984 ft) do të kishte ndryshime të drejtimit 33–45 për një garë të rritur. [1]

Edhe pse sllallomi i madh nuk është ngjarja më e shpejtë në ski, mesatarisht një garues i trajnuar mirë mund të arrijë shpejtësi mesatare prej 40 kilometres per hour (25 mph)

Sllallomi i parë i madh u mbajt në vitin 1935 në Motarone në Itali, mbi Liqenin Maggiore, afër Stresit, më 20 Janar. [2] Pas një muaji, sllallomi i dytë i madh u mbajt në Marmolada në Malet Dolomite të Italisë, nga Guenther Langes. [3]

Sllallomi i madh u shtua në kampionatet botërore në vitet 1950 në Aspen, Colorado, dhe debutoi në Lojërat Olimpike Dimërore në vitin 1952 në Oslo, Norvegji, drejtuar në Norefjell. Që atëherë kjo disiplinë e sporteve dimërore është drejtuar në çdo kampionat botëror dhe Olimpiadë. Fillimisht një ngjarje me një vrapim, një vrapim i dytë u shtua për burra në kampionatet botërore në vitin 1966 dhe 1968 . Vrapimi i dytë për femra u shtua në kampionatet botërore në vitin 1978, dhe bëri debutimin e tij olimpik në vitin 1980 .

  1. ^ "The International Ski Competition Rules" (PDF) (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2018-03-25. Marrë më 2017-01-16.
  2. ^ Francesco Vida. La storia dello sci in Italia.
  3. ^ Allen, John (2010-01-31). "First Giant Slalom". Skiing Heritage (në anglisht). International Skiing History Assoc. Marrë më 31 dhjetor 2011.