Jump to content

Socket

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Socket është një plakëz plastike e vendosur në motherboard mbi të cilen vendoset procesori. Njëkosisht përmes socket bëhet edhe furnizimi me rrymë i procesorit. Dy prodhuesit me të mëdhenjë të procesoreve Intel dhe AMD kanë zhvilluar socketet në mënyrë të vete edhe pse kanë ngjajshmëri të madhe një socket i destinuar për pentium nuk pranon një procesor të AMD dhe anasjelltas. Shpeshëhërë zhvillimi i procesoreve të rinjshoqërohet me socket të ri. Numri pas fjales socket paraqet se ne sa pika është i lidhur procesori per socket një tabel e vogël për socket dhe procesorin të cilin mund ta vendosim në te.

Socket 462
procesoret: AthlonXP, Sempron, Duron frekuenca prej 1.5deri në 2.2GHz
socket 754
Athlon64, Sempron64,turion64 frekuenca prej 1.4 deri në 2.4GHz
socket 939
Athlon64, AthlonFX, AthlonX2 frekuenca prej1.8 deri ne 2.6GHz
socket 478
Pentium 4,Celeron D frekuenca prej2.4 deri në 3.4GHz
socket 775
Pentium 4Pentium D, Core duo dhe celeron D frekuenca prej 2.5 deri në 3.8GHZ