Ndryshimi mes inspektimeve të "Lufta e Dytë Ballkanike"

Jump to navigation Jump to search
 
== Planet bullgare për luftë ==
 
1912 aspiratës kombëtare të Bullgarisë, pasi kjo kishte qenë e shprehur përmes Car Ferdinandit dhe të lidershipit ushtarak rreth tij, tejkalon dispozitat e asaj që është konsideruar në vitin 1878 si Traktati maximalistic, të Shën Stefanit, pasi ai përfshinte dy Lindore dhe Trakinë Veriore dhe të gjithë Maqedonisë me Selanik, edirne dhe Konstandinopoja. [9] dëshmitë e hershme të mungesës së të menduarit realist në udhëheqjen bullgare [10] ishte se megjithëse Rusia kishte dërguar paralajmërime të qarta të shprehura për herë të parë në 5 nëntor 1912 (edhe para se betejën e parë të Çatalca) që në qoftë se ushtria bullgare pushtoi Kostandinopojën ata do të sulmojnë atë, ata vazhduan dhe u përpoq për të marrë qytetin.
Edhe pse ushtria bullgare arriti në Edirne kapjen (me ndihmën e ushtrisë serbe), ambicja Car Ferdinandit në kurorëzuar vetë një perandor në Konstandinopojë provuar edhe joreale kur ushtria bullgare dështuar për të kapur qytetin në betejën e Çatalca. Edhe më keq, në përpjekje për kapjen Thrakë dhe Kostandinopoja në fund të fundit ka shkaktuar humbjen e pjesës më të madhe të Maqedonisë duke përfshirë Selanik dhe që nuk mund të pranohet lehtësisht, duke çuar në udhëheqjen ushtarake bullgare rreth Car Ferdinandit për të vendosur mbi një luftë kundër aleatëve të saj të mëparshëm. Megjithatë, me osmanët të gatshëm të patjetër të pranojë humbjen e Trakës në lindje dhe një Rumaninë inatosi (në veri), vendimi për të hapur një luftë kundër të dy Greqi (në jug) dhe Serbisë (në perëndim), u një vend aventureske, pasi në maj të vitit Perandoria Osmane kishte kërkuar urgjentisht një mision gjerman për riorganizimin e ushtrisë osmane. Nga mesi i qershorit Bullgaria u bë në dijeni të marrëveshjes mes Serbisë dhe Greqisë në rast të një sulmi bullgare. Në 27 qershor Mali i Zi njoftoi se do të anë me Serbinë në rast të një lufte serbo-bullgare. Më 5 shkurt Rumania zgjidhen dallimet e saj mbi Transilvani me Austro-Hungaria nënshkrimin e një aleancë ushtarake dhe më 28 qershor zyrtarisht paralajmëroi Bullgarinë se ajo nuk do të mbetet neutral në një luftë të re ballkanike. [8]
 
10

edits

Menyja e navigimit