Ndryshimi mes inspektimeve të "Prodhimi i Brendshëm Bruto"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
[[Skeda:GDP nominal per capita world map IMF 2008.png|thumb|Right|PPB për vendet deri në vitin 2008 ( vlerësimi i [[FMN]]-së, tetor [[2008]])|400px]]
'''Prodhimi i Brendshëm Bruto''' (PBB) është një term ekonomik që i referohet të gjitha të mirave dhe shërbimeve përfundimtare që prodhohen nga [[ekonomia]] e një vendi për një periudhë 1-vjeçare. Termi "të mirave dhe shërbimeve përfundimtare" nënkupton që vlera e të mirave dhe shërbimeve të ndërmjetme nuk llogaritet me qëllim që të shmanget llogaritje dy herë. P.SH., nqs ekonomia prodhom xhama dhe më pas ato vendosen në një makinë, ne PBB do të përfshihej vetëm vlera përfundimtare e makinës, dhe jo vlera e xhamit.
 
'''Prodhimi i Brendshëm Bruto''' ''([[Lista e shkurtesave|shkurt]]: '''PBB''')'' ( en - ''Gross domestic product'' , '''GDP''' ) është një tregues ekonomik që paraqet vlerën me çmimet e tregut të të gjitha të mirave materiale dhe shërbimeve të prodhuara '''brenda''' një shteti në një periudhë të caktuar (zakonisht një vit).
 
Prodhimi i Brendshëm Bruto nuk duhet ngatërruar me [[Prodhimin Kombëtar Bruto]] (PKB) i cili paraqet vlerën me çmimet e tregut të të gjitha të mirave materiale dhe shërbimeve të prodhuara nga burimet e punës dhe pronës së banorëve të një shteti '''brenda apo jashtë''' atij shteti në një periudhë të caktuar.
 
==Llogaritja e PBB-së==
PBB mund të llogaritet në tre mënyra, të cilat duhet, në parim, të japin të njëjtin rezultat.
 
Ato janë:
* Llogaritja sipas prodhimit
* Llogaritja sipas të ardhurave
* Llogaritja sipas shpenzimeve.
 
===Llogaritja sipas prodhimit===
"Vlera e tregut e të gjitha mallrave dhe shërbimeve përfundimtare të llogaritura gjatë 1 viti."
 
Më e drejtpërdrejtë nga tre mënyrat e llogaritjes është ajo sipas prodhimit, e cila mbledh rezultatet e çdo klase të sipërmarrjes për të nxjerrë rezultatin e përgjithshëm.
 
Kjo metodë përbëhet nga tri faza:
* Llogaritja e '''Vlerës së Prodhimit''' ('''VP''') të brendshëm nga aktivitete të ndryshme ekonomike;
* Përcaktimi i '''Konsumit të Ndërmjetëm''' ('''KN'''), pra, kostoja e materialeve, furnizimeve dhe shërbimeve të përdorura për të prodhuar mallrat ose shërbimet përfundimtare
* Zbritja e '''Konsumit të Ndërmjetëm''' nga '''Vlera Bruto''' për të marrë Vlerën e Shtuar Bruto të prodhimit të brendshëm.
 
Simbolikisht,
 
'''Vlera e Shtuar Bruto''' = '''Vlera e Prodhimit''' - Vlera e '''Konsumit të Ndërmjetëm'''.
 
'''Vlera e Prodhimit''' = Vlera e shitjeve totale të mallrave dhe shërbimeve + Vlera e ndryshimeve në inventar.
 
Shuma e Vlerës së Shtuar Bruto të aktiviteteve të ndryshme ekonomike duke shtuar taksat indirekte dhe duke zbritur subvencionet mbi produktet jep PBB-në sipas metodës së prodhimit.
 
===Llogaritja sipas të ardhurave===
 
"Shuma totale e të ardhurave të individëve që jetojnë në një vend gjatë 1 viti."
 
Një tjetër mënyrë për të matur PBB-në është duke llogartur të ardhurat totale. PBB e llogaritur në këtë mënyrë quhet ndryshe të Ardhurat e Brendshme Bruto (ABB).
 
Kjo metodë mat PBB duke mbledhur të ardhurat e kompanive dhe punonjësve siç janë pagat e punës, interesi i kapitaleve, qiratë për tokën dhe pronën dhe fitimet e sipërmarrjeve.
 
Dy rregullime duhet të bëhen për të marrë GDP:
 
Taksat indirekte minus subvencionet janë shtuar për të marrë nga kostos faktor në çmimet e tregut.
 
Amortizimi është shtuar për të marrë nga produkti neto të brendshëm të prodhimit të brendshëm bruto.
 
Totali i të ardhurave mund të ndahen sipas skemave të ndryshme, duke çuar në formula të ndryshme për PBB-së matur me qasjen e të ardhurave. Një njëri i zakonshëm është:
 
PBB = Pagat e Punonjësve + Teprica Bruto Operative + të Ardhurat Bruto të Përziera + Taksat - Subvencionet për prodhimin dhe importet
 
PBB = PP + TBO + ABP + T - S
 
Pagat e punonjësve (PP) mat pagesën totale të punonjësve për punën e bërë. Ato përfshijnë pagat dhe rrogat, si dhe kontributet e punëdhënësve për sigurimet shoqërore dhe programet e tjera.
 
Teprica Bruto Operative (TBO) është tepricë për shkak të pronarëve të bizneseve të inkorporuara. Shpesh quhet fitim, edhe pse vetëm një mesatare e kostos totale zbritet nga prodhimi bruto i llogaritur.
Të ardhurat bruto të përziera (ABP) është masë e njëjtë si TBO, por për bizneset painkorporuara. Kjo shpesh përfshin biznese më të vogla.
 
Shuma e PP, TBO dhe ABP quhet faktori i përgjithshëm i të ardhurave, por është të ardhurat e të gjithë faktorëve të prodhimit në shoqëri. Ai mat vlerën e PBB-së në faktor (bazë) e çmimeve. Dallimi në mes çmimet bazë dhe çmimet përfundimtare (ato që përdoren në llogaritjen e shpenzimeve) është taksat totale dhe subvencionet që qeveria ka vëna ose paguar në atë të prodhimit. Pra, duke shtuar taksat më pak subvencionet për prodhimin dhe importet konverton PBB në kosto faktor me ABB.
 
Totali i të ardhurave faktor është gjithashtu shprehet nganjëherë si:
 
Totali i të ardhurave faktor = kompensimi Punonjës + + fitimet e korporatave të ardhurat pronarit të ardhurat nga qiraja + + interes Net.
 
Megjithatë, një tjetër formulë për PBB sipas metodës të ardhurave është: [citim i duhur]
 
GDP = R + I + P + SA + W
 
ku R: Qiratë
I: Interesat e
P: fitimet
SA: rregullime statistikore (taksat e korporatave të ardhurat, dividentët, fitimet e pashpërndara të korporatave)
W: pagat
Shënim kujtesës, të "ripsaw".
 
Qasja e shpenzimeve
 
"Të gjitha shpenzimet e bëra nga individë gjatë 1 vit."
 
Në ekonomi, gjërat më të prodhuara janë prodhuar për shitje, dhe shiten. Prandaj, matjen e shpenzimeve totale të parave të përdorura për të blerë gjëra është një mënyrë e matjes së prodhimit. Kjo është e njohur si metoda e shpenzimeve të llogaritjes së PBB-së. Vini re se në qoftë se ju thur vetes një triko, është prodhimi, por nuk merrni llogaritet si PBB-së, sepse ajo kurrë nuk është shitur. Triko-thurje është një pjesë e vogël e ekonomisë, por në qoftë se një akuza për disa aktivitete të mëdha të tilla si fëmijë rritjen-(përgjithësisht të papaguara) si prodhimit, GDP pushon të jetë një tregues i saktë i prodhimit. Në mënyrë të ngjashme, në qoftë se ka një ndryshim afatgjatë nga jo-treg ofrimin e shërbimeve (për shembull, gatim, pastrim fëmijë kultivimit, e për ta bërë vetë riparimet) për ofrimin e tregut të shërbimeve, atëherë kjo prirje drejt sigurimit të tregut të madh të shërbimeve mund të maskojë një rënie dramatike në prodhimin aktual vendas, duke rezultuar në PBB tepër optimist dhe fryrë raportuar. Kjo është veçanërisht një problem për ekonomitë të cilat kanë kaluar nga ekonomitë e prodhimit në ekonomi e shërbimeve.
 
 
[[Kategoria:Ekonomi]]
 
[[af:Bruto binnelandse produk]]
[[an:Producto Interior Bruto]]
[[ar:ناتج محلي إجمالي]]
[[arz:ناتج محلى اجمالى]]
[[az:Ümumi Daxili Məhsul]]
[[bar:Bruttoinlandsprodukt]]
[[be:Валавы ўнутраны прадукт]]
[[be-x-old:Сукупны ўнутраны прадукт]]
[[bg:Брутен вътрешен продукт]]
[[bm:Bakrunba Sokɔnɔ Karajago]]
[[bn:মোট দেশজ উৎপাদন]]
[[br:Produadur diabarzh gros]]
[[bs:Bruto domaći proizvod]]
[[ca:Producte interior brut]]
[[cdo:Guók-nô̤i sĕng-sāng cūng-dĭk]]
[[cs:Hrubý domácí produkt]]
[[cy:Cynnyrch mewnwladol crynswth]]
[[da:BNI per indbygger]]
[[de:Bruttoinlandsprodukt]]
[[el:Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν]]
[[en:Gross domestic product]]
[[eo:Malneta enlanda produkto]]
[[es:Producto interno bruto]]
[[et:Sisemajanduse kogutoodang]]
[[eu:Barne produktu gordin]]
[[fa:تولید ناخالص داخلی]]
[[fi:Bruttokansantuote]]
[[fr:Produit intérieur brut]]
[[ga:Olltáirgeacht intíre]]
[[gd:Làn-thoradh Dùthchail]]
[[gl:Produto Interior Bruto]]
[[got:𐌱𐍂𐌿𐍄𐍄𐍉𐌹𐌽𐌽𐌰𐌻𐌰𐌽𐌳𐌲𐌰𐍃𐌼𐌹𐌸𐍉𐌽𐍃]]
[[gv:Lane troar sthie]]
[[he:תוצר מקומי גולמי]]
[[hi:सकल घरेलू उत्पाद]]
[[hr:Bruto domaći proizvod]]
[[hu:Bruttó hazai termék]]
[[hy:Համախառն ներքին արդյունք]]
[[id:Produk domestik bruto]]
[[ilo:Dagup ti domestiko a produkto]]
[[io:Kuntara landala produkto]]
[[is:Landsframleiðsla]]
[[it:Prodotto interno lordo]]
[[ja:国内総生産]]
[[jv:Prodhuk domèstik bruto]]
[[ka:მთლიანი შიდა პროდუქტი]]
[[kk:Жалпы ішкі өнім]]
[[kn:ರಾಷ್ಟ್ರೀಯ ಉತ್ಪನ್ನ]]
[[ko:국내 총생산]]
[[krc:Бютеулюк ич продукт]]
[[ky:ИДП]]
[[la:Productus domesticus grossus]]
[[lo:ລວມຍອດຜະລິດຕະພັນພາຍໃນ]]
[[lt:Bendrasis vidaus produktas]]
[[lv:Iekšzemes kopprodukts]]
[[mk:Бруто домашен производ]]
[[mn:Дотоодын нийт бүтээгдэхүүн]]
[[mr:वार्षिक सकल उत्पन्न]]
[[ms:Keluaran dalam negara kasar]]
[[my:စုစုပေါင်း ပြည်တွင်းထုတ်လုပ်မှု]]
[[nds:Bruttobinnenlandprodukt]]
[[nl:Bruto binnenlands product]]
[[oc:Produch interior brut]]
[[pl:Produkt krajowy brutto]]
[[pt:Produto interno bruto]]
[[ro:Produs intern brut]]
[[ru:Валовой внутренний продукт]]
[[sah:Брутто ис оҥоhук]]
[[scn:Prudottu Nternu Lordu]]
[[sh:Bruto domaći proizvod]]
[[simple:Gross domestic product]]
[[sk:Hrubý domáci produkt]]
[[sl:Bruto domači proizvod]]
[[sr:Бруто домаћи производ]]
[[su:Produk doméstik bruto]]
[[ta:மொத்த உள்நாட்டு உற்பத்தி]]
[[te:స్థూల దేశీయోత్పత్తి]]
[[th:ผลิตภัณฑ์มวลรวมในประเทศ]]
[[tl:Pangkalahatang produktong domestiko]]
[[tr:Gayrısafî yurtiçi hâsıla]]
[[udm:ВВП]]
[[ug:مىللى دارامەت]]
[[uk:Валовий внутрішній продукт]]
[[ur:خام ملکی پیداوار]]
[[vec:PIL]]
[[vi:Tổng sản phẩm nội địa]]
[[xmf:ედომუშამი დინოხოლენი პროდუქტი]]
[[yi:ברוטא אינלענדישער פראדוקט]]
[[yo:Gbogbo Ìpawó Orílẹ̀-èdè]]
[[zh:国内生产总值]]
[[zh-classical:國內生產總值]]
[[zh-min-nan:Kok-lāi chóng seng-sán]]

Menyja e navigimit