Ndryshimi mes inspektimeve të "Inteligjenca"

Jump to navigation Jump to search
183 bytes added ,  8 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Most generally, the capacity to deal flexibly and effectively with practical and theoretical problems. Since peoples' capacities to do this vary with the problem, it may be doubted whether there is a useful level of abstraction at which one thing, intelligence, can be thought of as equally manifested in whatever logical, theoretical, practical, mathematical, linguistic, etc. successes we achieve. Nor is there much confidence left that intelligence tests measure any such general capacity, as opposed to measuring the subject's capacity to take intelligence tests, often of very specific and culturally peculiar kinds.-->
 
== Përkufizimi i inteligjencës.==
 
Megjithëse cdokush duket se ka ka një ide për intelligjencën, jo të gjitha përkufizimet janë të njëjta. Disa herë perdoret një përkufizim rrethor i intelligjencës sipas së cilës inteligjenca është ajo që matet me tekstet e inteligjencës dhe testet e inteligjencës masin inteligjencën. Megjithatë ky perkufizim nuk i shpreh karakteristikat e inteligjencës.
Inteligjenca sociale përbën aftësinë e krijimit të marrëdhënieve në mënyrë të vlefshme dhe të ftytshme shoqërisht të pranueshme. Përkufizimi i parë i konceptit i përket viteve [[1922]] falë studimeve të psikologut amerikan [[Edward Lee Thorndike]].
 
==Teoritë mbi inteligjencën==
== Kryeradhe ==
 
'''Teoria e Spearman për faktorin p'''
== Mençuria shtazore ==
 
'''Teoria e aftësive parësore mendore të Thurstone'''
== Thënie ==
 
'''Modeli i inteligjencës i Guilford'''
 
'''Teoria triarkike e inteligjencës e Sternberg'''
 
 
== Thënie ==
* "''Mençuria është ajo që përdorim kur nuk dimë ç´të bëjmë''". - [[Jean Piaget]]
* "''Nuk është e vërtetë se jam më i mençur, unë u qëndroj më gjatë problemeve mbi kokë''" - [[Albert Ajnshtajn]]

Menyja e navigimit