Ndryshimi mes inspektimeve të "Gjuha (komunikim)"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
 
==Teoritë e zhvillimit gjuhësor==
 
Kudo në botë fëmijët mësojnë t'i krijojnë të gjitha strukturat themelore të gjuhës brenda tre viteve të para të jetës che në moshën 5 - vjecare ato zotërojne një fjalor prej disa mijëra fjalësh. Fëmijët që rriten që herët në mjedise dy-gjuhësore mund t'i mësojnë që të dyja në mënyrë të rrjedhshme dhe pa thekse të huaja. Kur një person rritet bëhet gjithnjë e më e vështir të mësoj e të flasë një gjuhe të huaj rrjedhshëm.
''Bashkëveprimi social'' është themelor për përvetsimin e gjuhës së folur dhe për mosharrimin e saj. Duke u nisur nga fakti se foshnjat dhe fë mijët kanë nevojë të jenë pranë njerëzve të tjerë për të përvetsuar gjuhën normalisht B. F. Skinner argumentoi se ''përforcimi'' është një element themelor në përvetsimin e një gjuhe.
 
''Teoria biologjike psikolinguistike''. Kur psikolinguistët po e kuptonin gjithnjë e më mirë kompleksitetin e gjuhës që përdorin të rriturit, u duk e pamundur që një fëmije të mund të pervetsonte vetëm nëpërmjet imitimit dhe përvetsimit të gjitha rregulat e kërkuara të gjuhës. Kështu ato arritën në konkluzionin se fëmijët janë të programuar biologjikisht për ta përvetsuar gjuhën.
 
 
 
{{Commons|Language}}
 
[[Kategoria:Psikologji]]
[[Kategoria:]Gjuhësi]
 
[[ace:Bahsa]]

Menyja e navigimit