Ndryshimi mes inspektimeve të "Lufta e Dytë Ballkanike"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
Për këmbënguljen e fortë të Austro-Hungarisë dhe Italisë, të dy duke shpresuar për të kontrolluar për vete shtetin dhe kështu Ngushticës Otranto në Adriatik, Shqipëria fituar zyrtarisht pavarësinë e saj në përputhje me kushtet e Traktatit të Londrës. Me përcaktimin e kufijve të saktë të shtetit të ri sipas Protokollit të Firences (17 dhjetor 1913), serbët humbën dalje e tyre në Adriatik dhe grekëve rajonit të Veriut Epirit (SOUTHERN Shqipëri). Kjo ishte shumë e papëlqyeshme me popullsinë lokale greke, i cili, pas një revolte, arritën të fitojnë autonominë lokale sipas kushteve të Protokollit të Korfuzit. [34]
Pas humbjes së saj, Bullgaria shndërrohet në një fuqi revanchist lokal duke kërkuar për një mundësi të dytë për të përmbushur aspiratat e veta kombëtare, e cila sigurohet vullnetarisht pjesëmarrjen e saj në Luftën e Parë Botërore në anën e Fuqive Qendrore, e që prej armiqve të Ballkanit (Serbia, Greqia dhe Rumania ) ishin pro-Entente (shih artikujt në fushatën serbe dhe maqedonase Frontin e Luftës së Parë Botërore). Sakrificat që rezultojnë të mëdha gjatë Luftës së Parë Botërore dhe humbjes përtërirë shkaktuar Bullgarisë një traumë kombëtare dhe humbjet të reja territoriale.
 
<gallery>
Image:The Balkan boundaries after 1913.jpg
Image:Serbia1913 02.png
Image: BulgariaComienzosSigloXX.svg
Image: Greek history.png
</gallery>
 
== shih edhe ==
Anonymous user

Menyja e navigimit