Ndryshimi mes inspektimeve të "Prodhimi i Brendshëm Bruto"

Jump to navigation Jump to search
v
Robot: ndryshime kozmetike
v (roboti largoj: zh,ky,jv,pl,eu,gd,bs,es,ta,af,oc,hu,ms,et,bn,br,el,cdo,ga,my,nl,ar,pt,eo,is,xmf,yi,su,ru,sr,tr,krc,mk,fi,uk,be-x-old,sah,io,hr,az,bm,tl,da,kk,an,zh-min-nan,vec,udm,fr,he,be,ko,ug,yo,bar,lv,it,gl,de,id,ja,vi,simple,sh,scn,hi,zh-class...)
v (Robot: ndryshime kozmetike)
Prodhimi i Brendshëm Bruto nuk duhet ngatërruar me [[Prodhimin Kombëtar Bruto]] (PKB) i cili paraqet vlerën me çmimet e tregut të të gjitha të mirave materiale dhe shërbimeve të prodhuara nga burimet e punës dhe pronës së banorëve të një shteti '''brenda apo jashtë''' atij shteti në një periudhë të caktuar.
 
== Llogaritja e PBB-së ==
PBB mund të llogaritet në tre mënyra, të cilat duhet, në parim, të japin të njëjtin rezultat.
 
* Llogaritja sipas shpenzimeve.
 
=== Llogaritja sipas prodhimit ===
"Vlera e tregut e të gjitha mallrave dhe shërbimeve përfundimtare të llogaritura gjatë 1 viti."
 
 
Kjo metodë përbëhet nga tri faza:
* Llogaritja e '''Vlerës së Prodhimit''' ('''VP''') të brendshëm nga aktivitete të ndryshme ekonomike;
* Përcaktimi i '''Konsumit të Ndërmjetëm''' ('''KN'''), pra, kostoja e materialeve, furnizimeve dhe shërbimeve të përdorura për të prodhuar mallrat ose shërbimet përfundimtare
* Zbritja e '''Konsumit të Ndërmjetëm''' nga '''Vlera Bruto''' për të marrë Vlerën e Shtuar Bruto të prodhimit të brendshëm.
Shuma e Vlerës së Shtuar Bruto të aktiviteteve të ndryshme ekonomike duke shtuar taksat indirekte dhe duke zbritur subvencionet mbi produktet jep PBB-në sipas metodës së prodhimit.
 
=== Llogaritja sipas të ardhurave ===
 
"Shuma totale e të ardhurave të individëve që jetojnë në një vend gjatë 1 viti."
 
 
=== Llogaritja sipas shpenzimeve ===
 
"Të gjitha shpenzimet e bëra nga individë gjatë 1 viti."
 
Në ekonomi, gjërat më të prodhuara janë prodhuar për shitje, dhe shiten. Prandaj, matjen e shpenzimeve totale të parave të përdorura për të blerë gjëra është një mënyrë e matjes së prodhimit. Kjo është e njohur si metoda e shpenzimeve të llogaritjes së PBB-së. Vini re se në qoftë se ju i bëni vetes një triko, është prodhim, por nuk merret parasysh si PBB-së, sepse ajo kurrë nuk është shitur. Prodhimi i trikove është një pjesë e vogël e ekonomisë, por në qoftë se dikush i llogarit disa aktivitete të mëdha të tilla si rritja e fëmijëve (përgjithësisht të papaguara) si prodhim, PBB nuk do të ishte një tregues i saktë i prodhimit.
 
 
[[Kategoria:Ekonomi]]

Menyja e navigimit