Ndryshimi mes inspektimeve të "McDonnell Douglas F-15 Eagle"

Jump to navigation Jump to search
Shtim te dhenash te reja
v
(Shtim te dhenash te reja)
{{Infobox Armë
[[Skeda:F-15, 71st Fighter Squadron, in flight.JPG|parapamje|djathtas|Një F-15C amerikan]]
|name= F-15 Eagle
|image=[[File:F-15, 71st Fighter Squadron, in flight.JPG|300px]]
|origin=[[SHBA]] <!-- Please leave as it is, see WP:INFOBOXFLAG and template:Infobox weapon/doc -->
|type= [[Avion luftarak]]
<!-- Type selection -->
|is_ranged=no
<!-- Service history -->
|service= [[9 Janar]] [[1976]]
|used_by= [[Forcat Ajrore të SHBA]] <br> [[Forcat Ajrore Japoneze]] <br> [[Forcat Ajrore Mbretërore Saudite]] <br> [[Forcat Ajrore Izraelite]], etj.
|wars=
<!-- Production history -->
|designer=[[McDonnell Douglas]]
|design_date=1967
|manufacturer=[[McDonnell Douglas]] <br> [[Boeing Defense, Space & Security]]
|unit_cost=F-15A/B: US$28&nbsp;milion (1998) <br />F-15C/D: US$30&nbsp;milion (1998)
|production_date=1970
|number=F-15A/B/C/D/J/DJ: 1,198
|variants=[[McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle]] <br />[[McDonnell Douglas F-15 STOL/MTD]] <br />[[Boeing F-15SE Silent Eagle]] <br />[[Mitsubishi F-15J]]
<!-- General specifications -->
|spec_label=
|weight=
|length=
|part_length=
|width=
|height=
<!-- Ranged weapon specifications -->
|cartridge=
|action=
|rate=
|velocity=
|range=
|max_range=
|feed=
|sights=
}}
|}
 
'''McDonnell Douglas''' (tani [[Boeing]]) '''F-15 Eagle''' është një aeroplan gjuajtës taktik me dy-motor për të gjitha motet i projektuar nga McDonnell Douglas për të fituar dhe ruajtur superioritetin ajror në luftime ajrore. Ai është konsideruar ndër luftëtarët më të suksesshëm modern, me mbi 100 fitore luftarake ajrore pa humbje në dyluftime. Pas shqyrtimit të propozimeve, Forcat Ajrore të Shteteve të Bashkuara zgjodhën dizajnin e McDonnell Douglas në vitin 1967 për të përmbushur nevojën për shërbimin e një gjuajtësi të përkushtuar superioritetit ajror. Eagle për herë të parë fluturoi në korrik 1972, dhe hyri në shërbim në vitin 1976.
 
Që nga vitet 1970, Eagle është eksportuar në Izrael, Japoni, dhe Arabi Saudite. Pavarësisht se fillimisht ishte paraparë vetëm si avion i superioritetit ajror, dizajni është dëshmuar mjaft fleksibil duke lejuar zhvillimin më vonë të një derivati për sulme në tokë, [[F-15E Strike Eagle]], i cili hyri në shërbim në vitin 1989. Eagle F-15 pritet të jetë në shërbim me Forcat Ajrore Amerikane përtej vitit 2025.
 
 
==Specifikimet (F-15C)==
[[File:F-15 Eagle drawing.svg|right|450px]]
[[File:McDonnell Douglas F-15C with the conformal FAST PACK fuel tanks 060905-F-1234S-017.jpg|thumb|Pamje e përparme e F-15C]]
[[File:F-15A Eagle drawing.png|thumb|Diagrama e armatimit të F-15A Eagle]]
{{specifikimet e avionëve
<!-- If you do not understand how to use this template, please ask at [[Wikipedia talk:WikiProject Aircraft]].
Please answer the following questions. -->
|plane or copter?=plane
|jet or prop?=jet
<!-- Now, fill out the specs. Please include units where appropriate (main comes first, alt in parentheses). If an item doesn't apply, like capacity, leave it blank. For additional lines, end your alt units with a right parenthesis ")" and start a new, fully-formatted line beginning with an asterisk "*"
-->
|ref= USAF fact sheet,<ref name="F-15_USAF_fact">[http://www.af.mil/information/factsheets/factsheet.asp?fsID=101 "F-15 Eagle fact sheet."] ''U.S. Air Force'', Mars 2008. Tërhequr më: 1 Shtator 2011.</ref> ''Jane's All the World's Aircraft'',<ref>Lambert 1993, f. 522.</ref> ''Combat Legend, F-15 Eagle and Strike Eagle''<ref>Davies 2002, Shtojca 1.</ref>
<!-- General characteristics -->
|crew=1: piloti
|length alt=63 ft 9 in
|length main=19.43 m
|span alt=42 ft 10 in
|span main=13.05 m
|height alt=18 ft 6 in
|height main=5.63 m
|area alt=608 ft²
|area main=56.5 m²
|airfoil=[[NACA airfoil|NACA 64A006.6]] rrënja, NACA 64A203 maja
|empty weight alt=28,000 lb
|empty weight main=12,700 kg
|loaded weight alt=44,500 lb
|loaded weight main=20,200 kg
|max takeoff weight alt=68,000 lb
|max takeoff weight main=30,845 kg
|more general='''Kapaciteti i karburantit:''' 6,100 kg serbatori i brendshëm<ref name=Spick_specs>Spick 2000, f. 137.</ref>
<!-- Powerplant -->
|engine (jet)=[[Pratt & Whitney F100]]-100 ose −220
|type of jet=me pasdjegie [[turbofan]]
|number of jets=2
|thrust alt=17,450 lbf
|thrust main=77.62 kN
|afterburning thrust alt=25,000 lbf për −220
|afterburning thrust main=111.2 kN për −220
<!-- Performance -->
|max speed main=<br/>
**'''Në lartësi të mëdha:''' Mak 2.5+ (2,665+ km/h)
**'''Në lartësi të ulëta:''' Mak 1.2 (1,450 km/h)
|max speed alt=
|max speed more=
|range main=
|range alt=
|range more=
|combat radius alt=1,061 milje detare
|combat radius main=1,967 km, 1,222 mi
|combat radius more=për misione gjurmimi
|ferry range alt=3,450 mi
|ferry range main=3,000 [[milje detare]], 5,550 km
|ferry range more=me depozita shtesë karburanti dhe 3 depozita të jashtme
|ceiling alt=65,000 ft
|ceiling main=20,000 m
|climb rate alt=>50,000 ft/min
|climb rate main=254 m/s
|loading alt=73.1 lb/ft²
|loading main=358 kg/m²
|thrust/weight=1.12 (−220)
|more performance=
<!-- Armament -->
|Armament=<!-- if you want to use the following specific parameters, do not use this line at all-->
|guns=1× top zinxhir me 6 gryka [[M61 Vulcan]], 940 goditje
|hardpoints=11 në total (pa përfshirë CFT): dy nën krahë (secila me shtesë për dy raketa), katër nën trup anash (për mbajtjen e AIM-7 Sparrow) dhe një pikë e fortë poshtë në mes të trupit të avionit
|hardpoint capacity=7,300 kg
|hardpoint missiles=<br/>
***[[AIM-7 Sparrow]]
***[[AIM-120 AMRAAM]]
***[[AIM-9 Sidewinder]]
|hardpoint other=<br/>
***deri në 3× 2,300 L karburant në depozita të jashtme për rreze të gjatë veprimi.
***MXU-648 bagazh – për të mbajtur sendet personale të personelit ose pjesë këmbimi.
<!-- Avionics -->
|avionics=
*'''Radari:'''
**[[Raytheon]] AN/APG-63 ose AN/APG-70<ref name="APG">Parsch, Andreas. [http://www.designation-systems.net/usmilav/jetds/an-apg.html#_APG "AN/APG: Airborne fire control radars."] ''Designation-Systems.Net,'' 20 Nëntor 2008. Tërhequr më: 27 Shtator 2010.</ref>{{#tag:ref|Megjithëse shumë avionë F-15C u prodhuan me radarin APG-70,ata u ripajisën me konfigurimin e AN/APG-63(V)1.|group=N}} ''ose''
**Raytheon AN/APG-63(V)1 ''ose''
**Raytheon AN/APG-63(V)2 Active Electronically Scanned Array (AESA) ''ose''
**Raytheon AN/APG-63(V)3 Active Electronically Scanned Array (AESA)<ref name="USAFafaDEC2007">Schanz, Marc V., Assoc. Editor. [http://www.airforce-magazine.com/MagazineArchive/Pages/2007/December%202007/1207world.aspx "F-15s to Get New Radars."] ''Aerospace World: Air Force Magazine, Journal of the Air Force Association'' Volumi 90, Nr. 6, f. 18, Dhjetor 2007. ISSN 0730-6784.</ref>{{#tag:ref|Të dy variantet AF dhe ANG F-15Cs do të paisen me (deri në) 48 V3 njësi në vitet 2009–2015, në 19 avionët ekzistues.|group=N}}
**Joint Helmet Mounted Cueing System<ref name="USAFafaDEC2007"/>
*'''Kundërmasat:'''
**[[Northrop Grumman Electronic Systems]] AN/ALQ-131 [[kundërmasa elektronike]]<ref name="ALQ">Parsch, Andreas. [http://www.designation-systems.net/usmilav/jetds/an-alq2aly.html#_ALQ "AN/ALQ – Airborne Countermeasures Multipurpose/Special Equipment."] ''Designation-systems.net,'' 9 Tetor 2007. Tërhequr më: 27 Shtator 2010.</ref>
**[[Hazeltine Corporation|Hazeltine]] AN/APX-76 ''ose'' Raytheon AN/APX-119 identifikuesi i shokut<ref name="APX">Parsch, Andreas. [http://www.designation-systems.net/usmilav/jetds/an-apt2apy.html#_APX "AN/APX – Airborne Identification Radars."] ''Designation-Systems.Net,'' 9 Tetor 2007. Tërhequr më: 27 Shtator 2010.</ref>
**[[Magnavox]] [[AN/ALQ-128]] Electronic Warfare Warning Set (EWWS) – pjesë e Tactical Electronic Warfare Systems (TEWS)<ref name="ALQ"/>
**[[Loral Space & Communications|Loral]] AN/ALR-56 njoftuesi i rrezikut të radarit (RWR) – pjesë e TEWS<ref name="ALR">Parsch, Andreas. [http://www.designation-systems.net/usmilav/jetds/an-alq2aly.html#_ALR "AN/ALR – Airborne Countermeasures Receivers."] ''Designation-Systems.Net,'' 20 Nëntor 2008. Tërhequr më: 27 Shtator 2010.</ref>
**Northrop Grumman Electronic Systems ALQ-135 Internal Countermeasures System (ICS) – pjesë e TEWS<ref name="ALQ"/>
**[[Marconi Electronic Systems|Marconi]] AN/ALE-45 [[Chaff (kundërmasë)|Chaff]]/[[Rrze (kundërmasë)|Rreze]] – pjesë e TEWS<ref name="ALE">Parsch, Andreas. [http://www.designation-systems.net/usmilav/jetds/an-ala2aln.html#_ALE "AN/ALE: Airborne countermeasures ejectors."] ''Designation-Systems.Net,'' 20 Nëntor 2008. Tërhequr më: 27 Shtator 2010.</ref>
}}
 
==Referencat==
===Shënime===
{{Reflist|group=N}}
 
===Citime===
{{Reflist|30em}}
 
[[Kategoria:Aeroplanë luftarakë]]

Menyja e navigimit