Jump to content

Dallime mes rishikimeve të "Aleksi i IV Angjelo"

[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
 
== Jeta ==
Aleksi i IV Angjelo ka qene i biri i [[Isaak II.]]. Nga nje rreng shtetëror të luajtur nga xhahai i tij , i cili që nga ai moment qeverisi [[Aleksi III. (Byzanz)|Aleksi III.]], Aleksi i ri u arrestua me babain e tij të rrezuar nga froni. Ai u arratis me 1201 dhe shkoi te kunati i tij [[Philipp von Schwaben]], i cili ishte i martuar me motren e tij [[Irene von Byzanz|Irene]] . Gjate kohes se qendrimit te Philipp takoi edhe kushëririn e ketij te fundit [[Bonifatius I. (Montferrat)|Bonifatius von Montferrat]], udheheqesi i [[Vierter Kreuzzug|Kryqëzatës së Katërt]]. Bonifatius dhe Aleksi donin ta drejtonin Kryqezaten per ne [[Konstantinopoja]], per te hequr nga froni Aleksin e III. Ne kembim Aleksi u premtoi forcimin e ushtrise se kryqezates me [[Byzantinisches Heerwesen|ushtarë]] [[ByzantinischesPerandoria Reichbiazantine|bizantinë]] dhe 200.000 marka argjendi për të shlyer pagesat paradhënie ndaj [[Republik Venedig|Venetikut]]. Bonifatius dhe drejtues te tjere e pranuan oferten, keshtu qe qëllimi i vertetet ra poshte dhe ne vend te tij u mesy drejt Konstandinopojes. Reagimi i popullsisë vendase për kthimin e Aleksit ishte i dyzuar: Ndërkohe qe u prit në menyre miqesore në [[Durrësi| Dyrrhachion]] , në vende të tjera e prit me refuzime, meqe shume banore Aleksin e III. - perballe sundimtarëve perendimore - e konsideronin si sunduesin e tyre te ligjshëm . Nachdem die Kreuzfahrer am 24. Juni 1203 Konstantinopel erreicht hatten, begannen mehrwöchige Verhandlungen mit dem Usurpator. Da diese jedoch keinen Erfolg brachten, musste Alexios erkennen, dass er seinen Anspruch nur mit militärischen Mitteln durchsetzen konnte.
 
Kur kryqtarët më 17. korrik te 1203 sulumuan qytetin, Aleksi i III. u arratis per ne [[Thrakien (byzantinisches Thema)|Traki]]. Doch die Byzantiner wählten nicht Alexios Angelos zum neuen Herrscher, sondern setzten seinen Vater Isaak wieder auf den Thron. Dieser war jedoch nach seinem Sturz geblendet worden und befand sich nach langjähriger Gefangenschaft in einer so schlechten Verfassung, dass er kaum regierungsfähig war. Auf Drängen der Kreuzfahrer rief Isaak seinen Sohn am 1. August als Alexios IV. zum Mit-Kaiser aus; faktisch lag die Macht jedoch allein bei Alexios.
Anonymous user