Ndryshimi mes inspektimeve të "Lufta e Dytë Ballkanike"

Jump to navigation Jump to search
Lufta shkaktoi një të përhershëm të prishur e aleancës ruso-bullgar, dhe la kështu Serbinë si aleat i vetëm i Rusisë në këtë rajon kritik. Për këtë arsye Serbia ka mbështetjen e plotë të Rusisë. Kjo e lejoi Serbinë që të ndez krizën korrik të 1914, dhe më pas për të mbajtur pozitën e pakompromis kundër Austro-Hungarisë që çoi (nëpërmjet zinxhirit ekzistuese evropiane të aleancave) në Luftën e Parë Botërore
 
== Lufta e Parë Ballkanike ==
 
Nani kushit
 
Gjatë Luftës së Parë Ballkanike, Lidhja e Ballkanit, i përbërë nga Serbia, Mali i Zi, Greqia dhe Bullgaria, kishte arritur në ngarje nga Perandorinë Osmane nga provincat e saj evropiane (Shqipëria e Madhe, Maqedonia, Sanxhaku dhe Trakës), duke i lënë me osmanët vetëm Çatalca Galipoli dhe gadishuj. Traktati i Londrës, i nënshkruar më 30 maj 1913, e cila përfundoi luftën, pranoi fiton në perëndim të shteteve të Ballkanit të vijës Midia-Enosi se ishte vija kufitare midis Perandorisë Osmane dhe të aleatëve të tërhequr nga Midis simbolit Kıyıköy) për Enosi ( Enez), mbi një bazë Possidetis Uti, dhe krijoi një Shqipëri të pavarur.
Anonymous user

Menyja e navigimit