Ndryshimi mes inspektimeve të "Sejfulla Malëshova"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Tetovo boy zhvendosi faqen Sejfulla Maleshova te Sejfulla Malëshova)
[[Skeda:Sejfulla Malëshova.jpg|thumb|200px]]
'''Sejfulla Malëshova''' lindi në Malëshove të Këlcyres në [[2 mars]] [[1900]] dhe vdiq në [[Fier]] në [[9 qershor]] [[1971]], ku dhe u varros.
'''Sejfulla Maleshova''' lindi në Maleshove të Kelcyres në [[2 mars]] [[1900]] dhe vdiq në [[Fier]] në [[9 qershor]] [[1971]], ku dhe u varros. Arsimin fillor e kreu në vendlindje, kurse studimet e mesme i kreu në [[Itali]] në kolegjin e ''Shën Dhimitrit'' në Korone, atje ku dikur kishte studiuar edhe De Rada. Këtu së bashku me mikun e tij Odhise Paskalin botoi revistën ''Studenti Shqiptar'', në të cilën botoi edhe vjershat e tij te para. Me pas kur do te studioje mjekësi në Romë do të botoje poemën e tij të parë me pseudonimin Kostandini në vitin [[1923]]. Kthehet në atdhe një vit më vonë dhe do të jetë për gjashtë muaj sekretar i kabinetit të kryeministrit [[Fan Noli]]. Pas dështimit të Revolucionit të qershorit do të emigrojë dhe në vitin [[1926]] do të fillojë studimet në universitetin Lemonosov të Moskës për filozofi, studime që do ti përfundoje në vitin [[1930]]. Pas një debati në organizatën e partisë të BS, ku bënte pjesë, do ta largojnë nga Moska dhe për tre vjet do të punojë në një uzinë në Kaukaz. Ne vitin [[1933]] rehabilitohet dhe emërohet pedagog dhe dekan i fakultetit të filozofisë në universitetin Lemonosov. Ndërkohe qw njw vit më parë në vitin [[1932]] u martua me një moskovitë me të cilën u nda pas tre muajsh për arsye divergjencash, duke vendosur kështu të mos martohej asnjëherë. ''Nuk dua të krijoj më familje'' i deklaroi njërit prej miqve të tij ''sepse unë jam revolucionar gjaknxehte dhe impulsiv''. Në vitin [[1934]] pranohet në Komintern dhe me këtë detyre vjen në vitin 1941 në [[Shqipëri]] dhe behet pjese e Këshillit të përgjithshëm nacional-çlirimtar, aktivitet që i siguroi një pozitë drejtuese në Shqipërinë e pasluftës. Ne vitin [[1946]] do të jetë ministër i arsimit dhe kulturës në qeverinë e Enver Hoxhës. Ndërkohe që në vitin 1945 do te zgjidhet kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë ([[LSHA]]), kryetari i parë i kësaj organizate. Po këtë vit do të botohet edhe vëllimi i tij poetik ''vjersha'' me pseudonimin letrar Lame Kodra. Në vitin 1946 për divergjenca të shumta që kishte me Enver Hoxhën në fushat e ekonomisë, kulturës dhe drejtimit të Partisë, përjashtohet nga ajo dhe shkarkohet nga të gjitha funksionet. Kështu intelektuali dhe njeriu me i mirarsimuar i Shqipërisë internohet në Fier, ku jeton për 24 vjet, duke punuar si magazinier në ndërmarrjen e grumbullimit. Pas një jetë të vetmuar në [[9 qershor]] [[1971]], Sejfulla Maleshova u nda nga jeta dhe u varros në varrezat e vjetra të qytetit. Në vitin [[1993]] një grup intelektualesh u kujdesen për rivarrimin dhe ceremoninë e munguar për përkthyesin e Internacionales, Getes dhe Nekrasovit, apo poetin rebel siç i pëlqente ta quante veten.
==Jeta==
'''Sejfulla Maleshova''' lindi në Maleshove të Kelcyres në [[2 mars]] [[1900]] dhe vdiq në [[Fier]] në [[9 qershor]] [[1971]], ku dhe u varros. Arsimin fillor e kreu në vendlindje, kurse studimet e mesme i kreu në [[Itali]] në kolegjin e ''Shën Dhimitrit'' në Korone, atje ku dikur kishte studiuar edhe De Rada. Këtu së bashku me mikun e tij Odhise Paskalin botoi revistën ''Studenti Shqiptar'', në të cilën botoi edhe vjershat e tij te para. Me pas kur do te studioje mjekësi në Romë do të botoje poemën e tij të parë me pseudonimin Kostandini në vitin [[1923]]. Kthehet në atdhe një vit më vonë dhe do të jetë për gjashtë muaj sekretar i kabinetit të kryeministrit [[Fan Noli]]. Pas dështimit të Revolucionit të qershorit do të emigrojë dhe në vitin [[1926]] do të fillojë studimet në universitetin Lemonosov të Moskës për filozofi, studime që do ti përfundoje në vitin [[1930]]. Pas një debati në organizatën e partisë të BS, ku bënte pjesë, do ta largojnë nga Moska dhe për tre vjet do të punojë në një uzinë në Kaukaz. Ne vitin [[1933]] rehabilitohet dhe emërohet pedagog dhe dekan i fakultetit të filozofisë në universitetin Lemonosov. Ndërkohe qw njw vit më parë në vitin [[1932]] u martua me një moskovitë me të cilën u nda pas tre muajsh për arsye divergjencash, duke vendosur kështu të mos martohej asnjëherë. ''Nuk dua të krijoj më familje'' i deklaroi njërit prej miqve të tij ''sepse unë jam revolucionar gjaknxehte dhe impulsiv''. Në vitin [[1934]] pranohet në Komintern dhe me këtë detyre vjen në vitin 1941 në [[Shqipëri]] dhe behet pjese e Këshillit të përgjithshëm nacional-çlirimtar, aktivitet që i siguroi një pozitë drejtuese në Shqipërinë e pasluftës. Ne vitin [[1946]] do të jetë ministër i arsimit dhe kulturës në qeverinë e Enver Hoxhës. Ndërkohe që në vitin 1945 do te zgjidhet kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë ([[LSHA]]), kryetari i parë i kësaj organizate. Po këtë vit do të botohet edhe vëllimi i tij poetik ''vjersha'' me pseudonimin letrar Lame Kodra. Në vitin 1946 për divergjenca të shumta që kishte me Enver Hoxhën në fushat e ekonomisë, kulturës dhe drejtimit të Partisë, përjashtohet nga ajo dhe shkarkohet nga të gjitha funksionet. Kështu intelektuali dhe njeriu me i mirarsimuar i Shqipërisë internohet në Fier, ku jeton për 24 vjet, duke punuar si magazinier në ndërmarrjen e grumbullimit. Pas një jetë të vetmuar në [[9 qershor]] [[1971]], Sejfulla Maleshova u nda nga jeta dhe u varros në varrezat e vjetra të qytetit. Në vitin [[1993]] një grup intelektualesh u kujdesen për rivarrimin dhe ceremoninë e munguar për përkthyesin e Internacionales, Getes dhe Nekrasovit, apo poetin rebel siç i pëlqente ta quante veten.
 
Në vitin [[1934]] pranohet në Komintern dhe me këtë detyre vjen në vitin 1941 në [[Shqipëri]] dhe behet pjese e Këshillit të përgjithshëm nacional-çlirimtar, aktivitet që i siguroi një pozitë drejtuese në Shqipërinë e pasluftës. Ne vitin [[1946]] do të jetë ministër i arsimit dhe kulturës në qeverinë e Enver Hoxhës. Ndërkohe që në vitin 1945 do te zgjidhet kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë ([[LSHA]]), kryetari i parë i kësaj organizate. Po këtë vit do të botohet edhe vëllimi i tij poetik ''vjersha'' me pseudonimin letrar Lame Kodra. Në vitin 1946 për divergjenca të shumta që kishte me Enver Hoxhën në fushat e ekonomisë, kulturës dhe drejtimit të Partisë, përjashtohet nga ajo dhe shkarkohet nga të gjitha funksionet. Kështu intelektuali dhe njeriu me i mirarsimuar i Shqipërisë internohet në Fier, ku jeton për 24 vjet, duke punuar si magazinier në ndërmarrjen e grumbullimit.
 
Pas një jetë të vetmuar në [[9 qershor]] [[1971]], Sejfulla Maleshova u nda nga jeta dhe u varros në varrezat e vjetra të qytetit. Në vitin [[1993]] një grup intelektualesh u kujdesen për rivarrimin dhe ceremoninë e munguar për përkthyesin e Internacionales, Getes dhe Nekrasovit, apo poetin rebel siç i pëlqente ta quante veten.
 
[[Kategoria:Lindje 1900]]
784

edits

Menyja e navigimit