Ndryshimi mes inspektimeve të "Xhemal Laçi"

Jump to navigation Jump to search
237 bytes added ,  7 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
== Biografia ==
Kolonel '''Xhemal Laçi''' u lind ne Lacaj te Pukes ne njenjë familje te varfervarfër por atdhetare. Kesaj familje nuk i munguan intelektual si Zmajl Laci, Halil Laci, Beqir Laci, Kapiteni Ymer Laci. MesimetMësimet e para i mori ne vendelindje, me pas ne ShkoderShkodër e Tirane. Ne vitin 1932 perfitoipërfitoi burse nga shteti ku studioi ne Itali ne "Collegio Militare" ne Napoli. Ne vitin 1935 vazhdoi studimet ne Akademin Ushtarake "Fanteria e Kavallerri" ne Modena. Me 1937 u diplomua por vazhdoi studimet e larta me pas ne Parma.
 
== Fillimet e karriereskarrierës ==
MenjehereMenjëherë pas diplomomit u derguadërgua toger i ushtriseushtrisë MbreteroreMbretërore Shqiptare. Ne vitin 1943 me batalionin shqiptar u arratis kunderkundër [[fashizmit]]. Ne rrethet e ShkodresShkodrës formoi rezistencenrezistencën kunderkundër Fashizmit. Pas kapitullimit te Italis me 8 shtator 1943, futet Gjermania naziste. Xhemal Laci emerohetemërohet komandant kunderkundër armikut gjerman ne Organizaten Besa Shqiptare e ShkodresShkodrës. Ne luftenluftën civile ai luftoi kunderkundër [[Komunizmit]]. Deri me 1948 jetoi ne kampet e I.R.O. Italia. Pastaj emigroi ne Siri por do kthehet serisht ne Itali i thirrur nga Komiteti Shqipëria e Lire. Ne qershor te vitit 1950 eshteështë derguardërguar nga komiteti ne Gjermani si nen komondant i vullnetareve te liriselirisë "1000 TH Labor' Service Company Henbrunn Munich" deri ne vitin 1954. Ne vitin 1956 emigroi drejt U.S.A. ku dhe mori nenshtetesinnënshtetësin ne vitin 1974. Ne vitin 1975 Xhemal Laci shkoi ne Madrit pranepranë NMT Lekes 1 si kryetar i zyres ushtarake. Me 4 tetor 1975 perpër meritat e jashtezakonshmejashtëzakonshme ne sherbimshërbim te Mbretit Leka 1, gradohet Kolonel i Gardes MbreteroreMbretërore Shqiptare nga vete Mbreti. U emeruaemërua adjutant (ministerministër i pallatit mbreterormbretëror) si dhe perfaqsuespërfaqsues i MbreteriseMbretërise Shqiptare ne U.S.A.
 
== PerpjekjetPërpjekjet perpër permbysjenpërmbysjen e komunizmit, kompania 4000 ==
Xhemal Laci ishte njenjë nga figurat me te rendesishmerëndësishme te Historise se ShqipërisShqipërisë perpër kontributin e tij ne sferen politike. U dallua perpër perpjekjetpërpjekjet e tij perpër te permbysurpërmbysur komunizmin ne Shqipëri, gjithegjithë jetenjetën i'a dedikoi kombit keteketë e tregon mese miri tentativat qe beri dhe ne emigrim duke marre pjesepjesë ne [[Kompania 4000]] qe ishte misioni i CIA- perpër rreziminrrëzimin e regjimit te Enver HoxhesHoxhës.<ref>[http://www.youtube.com/watch?v=fwLRfe0uqrI&feature=share]</ref>
 
== Rikthimi ne vendlindje ==
Vitet e fundit te jetesjetës se tij i kaloi ne Shqipëri, pasi u semur dhe ne moshenmoshën 82 vjecarevjeçare nderroindërroi jete ne vendin e lindjes Puke. Me 20 maj 1997 Mbreti Leka me nderimndërim te thelle vendosi lule mbi varrin e Xhemalit. NdersaNdërsa ne vitin 2003 i'u dha familjareve te tij titulli "Qytetar Nderi" ne Puke. Me date 20 Maj 2003, u zhvillua ceremonia e dorezimitdorëzimit te titullit te larte "Qytetar Nderi" i Pukes, atdhetarit dhe intelektualit te shquar, ish ministrit te Oborrit MbreterorMbretëror, zotit Xhemal Laci. Ceremonia u zhvillua ne Pallatin e KulturesKulturës se qytetit te Pukes.
 
Ne keteketë ceremoni merrnin pjesepjesë qytetare pukjane, legaliste, pushtetare te pushtetit vendor dhe personalisht kryetari i Bashkise se qytetit te Pukes, zoti Ndue Cara ; kryetari i KeshillitKëshillit bashkiak, zoti Astrit Kuci ; veterani i PLL, zoti Abdulla Salihi, si dhe te ftuarit nga Kryesia e PLL, zoterinjte Ekrem Spahiu, kryetar i PLL ; Sadedin Balla, Sekretar i PegjithshemPegjithshëm i PLL ; Kryetari i Deges se ShkodresShkodrës, Enis Dizdari; Drejtori i Departamentit te historisehistorisë ne PLL, Prof. Dr. Bajram Xhafa ; perfaqesuespërfaqësues dhe drejtues se degevedegëve te partive politike te rrethit te Pukes, i biri i atdhetarit te dekoruar Xhemal Laci dhe familjare e te afermafërm te tij e te familjes.
 
Ceremonine e hapi kryetari i PLL se Deges Puke, zoti Sadik Beqiri.
 
Ne fjalenfjalën e tij, zoti Beqiri falenderoifalënderoi kryetarin e Bashkise dhe kryetarin e KeshillitKëshillit bashkiak, perpër nismennismën e ndermarrendërmarre perpër te nderuar atdhetarin Xhemal Laci, pas vdekjes, me titullin e larte "Qytetar Nderi" i qytetit te Pukes me motivacionin : "PerPër kontributin e tij ne lufte kunderkundër komunizmit, ne Atdhe dhe ne diaspore". NderNdër te tjera, ne fjalenfjalën e tij zoti Beqiri theksoi se "Xhemal Laci i ka bere nderndër Pukes, ShqipëriseShqipërisë, Mbretit dhe PLL. Ai ishte njenjë nacionalist i shquar, qe kontribuoi me te gjitha forcat ne luftenluftën kunderkundër diktatures komuniste".
 
Me pas, zoti Beqiri ia dha fjalenfjalën Kryetarit te Bashkise se qytetit Puke, zotit Ndue Cara, i cili ne fjalenfjalën e tij vleresoivlerësoi meritat dhe kontributin e zotit Xhemal Laci perpër Atdheun dhe Kombin, ckaçka, sipas tij, perbejnepërbejnë edhe arsyen persepërse, pukjanet dhe mbare shqiptaret, duhet te nderojnendërojnë keteketë figure te shkelqyershkëlqyer te nacionalizmit.
 
Pastaj fjalenfjalën e mori zoti Xhemal Meci, i cili vuri ne dukje kontributin e shquar te Xhemal Lacit ne doi te ShqipëriseShqipërisë dhe ardhjes se demokracisedemokracisë. Ne fjalenfjalën e tij permblidhejpërmblidhej shume bukur jeta dhe veprimtaria e Xhemal Lacit, ne Shqipëri dhe diaspore.
 
Ne emeremër te PLL pershendetipërshëndeti Kryetari i saj, deputeti Ekrem Spahiu. Zoti Spahiu falenderoifalënderoi Kryetarin e Bashkise dhe Kryetarin e KeshillitKëshillit bashkiak, perpër kontributin e tyre ne dekorimin e zotit Xhemal Laci pas vdekjes, si dhe pjesemarresitpjesëmarrësit ne keteketë takim, perpër respektin ndaj emrit dhe vepres se atdhetarit te shquar. Kryetari i PLL Spahiu, theksoi : ''''' "Bota i benbën heronjte nga balta, ndersandërsa komunizmi shqiptare perpër 50 vjet hodhi balte mbi heronjte e shqiptarizmes. NderimiNdërimi qe ju po i beni Xhemal Lacit, eshteështë njenjë perpjekjepërpjekje perpër te hequr balten e komunizmit, hedhur mbi heronjte e ketijkëtij kombi. Duke nderuar Xhemal Lacin, ju keni nderuar jo vetemvetëm pukjanet por edhe legalistet dhe mbreteroretmbretëroret shqiptare, pasi Xhemal Laci ishte njenjë nderndër themeluesit e Legalitetit, madje perpër 11 vjet ka kryer detyrendetyrën e ministrit te Oborrit MbreterorMbretëror pranepranë NMT Mbretit Leka I dhe Familjes MbreteroreMbretërore.
 
Xhemal Laci eshteështë njenjë figure qe i kalon permasatpërmasat e Pukes, ai i takon gjithegjithë kombit shqiptar -' e mbylli fjalenfjalën e tij zoti Spahiu. Veterani Abdulla Salihi, bashkeluftetarbashkëluftëtar i Xhemal Lacit, solli para te pranishmeve disa kujtime dhe impresione nga jeta e Xhemal Lacit dhe perpjekjetpërpjekjet e perbashketapërbashkëta te tyre ne luftenluftën kunderkundër komunizmit dhe diktatures enveriane. PjesemarresitPjesëmarresit e percollenpërcollen me mjaft interes ligjeraten e te nderuarit Salihi. Me pas e mori fjalenfjalën [[Prof. Dr. Bajram Xhafa]], i cili foli me superlativa perpër atdhetarin Xhemal Laci, duke shpalosur impresionet qe kish nga kontaktet personale me te, pas kthimit te tij ne Atdhe, te zhvilluara ne qytetin e ShkodresShkodrës.
 
Me pas, Kryetari i KeshillitKëshillit bashkiak te qytetit te Pukes, zoti Astrit Kuci, ftoi Kryetarin e PLL, deputetin Spahiu, qe te dorezojedorëzoje dekoratendekoratën e larte te birit te zotit Xhemal Laci.
 
Zoti Spahiu, mes duartrokitjeve te pjesemarresvepjesëmarrësve, i dorezoidorëzoi pasardhesitpasardhësit te zotit Xhemal Laci dekoratendekoratën e akorduar, duke uruar njekohesishtnjëkohësisht qe familjaret e tij ta mbajnembajnë ateatë me nderndër, duke nderuar keshtukështu kujtimin e shkelqyershkëlqyer te ketijkëtij atdhetari te madh.
 
== Referenca ==

Menyja e navigimit