Ndryshimi mes inspektimeve të "Besëlidhja e Vjetër"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
'''Besëlidhja e Vjetër''' (''Dhjata e Vjetër'' për ortodoksit) përben pjesën më të madhe kryesore dhe të [[Bibla|Biblës]] të përdorur nga te [[Krishterimi|krishterët]]. Bibla e BV kanë 46 libra dhe përmblidhen përgjithësisht në tri gjini shkrimesh.
Grupi i parë, mjaft i gjërë librash, pas një hyrjeje të shkurtër mbi prejardhen e rruzullit e të njerëzimit, merret me ndeshtrashat e historise së popullit të Izraelit qysh prej kohëve më të lashta e gati deri në pragun e [Besëlidhja e Re[Besëlidhja_e_Re|Besëlidhjës së re]]. Ky grup ndahet në dy grupe të tjera shkrimesh: '''Pesëlibërshi''' dhe '''librat historikë'''. Këta të fundit mandej degëzohen në katër klasë:
 
:1 /vepra '''deuteronomiste''' që përfshin librat: '''Jozuehu''', '''Gjyqtarët''', '''Ruta''', '''Samueli'''/ dy libra /, '''Mbretërit'''/dy libra/.
112

edits

Menyja e navigimit