Dallime mes rishikimeve të "Presidenti i Shqipërisë"

Jump to navigation Jump to search
v
Roboti: Duke korrigjuar ridrejtimet
v (Robot: ndryshime kozmetike)
v (Roboti: Duke korrigjuar ridrejtimet)
{{Sistemi shtetëror-Shqipëria}}
'''Presidenti i Shqipërisë''' apo '''Institucioni kushtetues i Presidentit të Republikës''' sipas [[Kushtetuta e Shqipërisë|Kushtetutës së Shqipërisë]] është kryetari i shtetit. Kryetar i Republikës së Shqipërisë është [[Kryetari i shtetit|Presidenti]] [[Bujar Nishani]].
 
Në Kushtetutën e Republiks së Shqipërisë është përcaktuar mënyra e zgjedhjes, mandatit, shkarkimit ose të zëvendësimit të Presidentit të Republikës.
 
Kushtet për zgjedhjen e Presidentit të [[Shqipëria|Republikës së Shqipërisë]] janë të parapara në nenin 86 të Kushtetutës. Sipas këtij neni Presidenti i Republikës është [[Listakryetarët e Kryetarëve të Shqipërisë|kryetar shteti]] dhe përfaqëson unitetin e popullit. Si president mund të zgjidhen vetëm personat me moshë mbi 40 vjeçare me shtetësi shqiptar nga lindja dhe që së paku dhjetë vitet e fundit i kanë kaluar në Shqipëri.
 
== Historia ==
Përfundimi i luftës së Dytë Botërore dhe çlirimi i Shqipërisë më 1944 u shoqërua me zgjedhjet e para parlamentare të dhjetorit vitit 1945 dhe me kalimin e funksionit të Kryetarit të Shtetit në organ kolegjial, si Presidium i Kuvendit Popullor. Në periudhën 11 janar 1946 – 12 dhjetor 1990, gjatë të cilës Shqipëria udhëhiqej nga komunistët, funksionet e Kryetarit të Shtetit u kryen nga [[Omer Nishani]] (10 janar 1946 - 1 gusht 1953), [[Haxhi Lleshi]] (1 gusht 1953 - 22 nëntor 1982) dhe [[Ramiz Alia]] (22 nëntor 1982 – 22 shkurt 1991). Më 22 shkurt 1991 u krijua Këshilli Presidencial i drejtuar nga Ramiz Alia, i cili i ushtroi funksionet deri më 30 prill 1991.
 
Më [[30 Prill|30 prill]] [[1991]] me zgjedhjen e Presidentit të parë të Republikës parlamentare nga ana e një parlamenti shumëpartiak, krijohet Institucioni kushtetues i Presidentit të Republikës.
 
== Procedura e zgjedhjes së Presidentit ==
=== Dekoratat në Republikën e Shqipërisë ===
:'''''Artikulli kryesor : [[Dekoratat në Republikën e Shqipërisë]]'''''
Në bazë nenit 1 të Ligjit për Dekoratat në Republikën e Shqipërisë, Nr.8113 më datë [[28 Mars|28 mars]] [[1996]] të nxjerur na Kuvendi i Republikës është e rregulluar që dekoratat të jepen nga Presidenti i Republikës.
 
Këto dekorata janë
# [[Urdhri "Gjergj Kastrioti Skënderbeu"]]
# [[Urdhri "Nderi i Kombit"]]
# [[Urdhri "Mjeshtër i Madh"|Urdhri "Mjeshtër i Madh i Punës"]]
# [[Urdhri "Nënë Tereza"]]
# [[Urdhri "Naim Frashëri"]]
# [[Medalja e Artë e Shqiponjës]]
# [[Medalja "Martir i Demokracisë"]]
# [[Pishtar i Demokracisë|Medalja "Pishtar i Demokracisë"]]
# [[Medalja "Për Shërbime Ushtarake"]]
 
!Mandati !! Partia !! Presidenti
|-
| [[10 janar]] [[1946]] - [[31 Korrik|31 korrik]] [[1953]] || [[Partia e Punës e Shqipërisë]] || [[Omer Nishani]]
|-
| [[1 Gusht|1 gusht]] [[1953]] - [[21 Nëntor|21 nëntor]] [[1982]] || [[Partia e Punës e Shqipërisë]] || [[Haxhi Lleshi]]
|-
| [[22 Nëntor|22 nëntor]] [[1982]] - [[8 Prill|8 prill]] [[1992]] || [[Partia e Punës e Shqipërisë]] || [[Ramiz Alia]]
|-
| [[9 Prill|9 prill]] [[1992]] - [[24 Korrik|24 korrik]][[1997]] || [[Partia Demokratike e Shqipërisë]] || [[Sali Berisha]]
|-
| [[24 Korrik|24 korrik]] [[1997]] - [[24 Korrik|24 korrik]] [[2002]] || [[Partia Socialiste e Shqipërisë]] ||[[Rexhep Meidani]]
|-
| [[24 Korrik|24 korrik]] [[2002]] - [[24 Korrik|24 korrik]] [[2007]] || Pa parti || [[Alfred Moisiu]]
|-
| [[24 Korrik|24 korrik]] [[2007]] - 24 korrik 2012 || [[Partia Demokratike e Shqipërisë]]|| [[Bamir Topi]]
|-
| [[24 Korrik|24 korrik]] [[2012]] - në detyrë|| [[Partia Demokratike e Shqipërisë]]|| [[Bujar Nishani]]
|}
 

Menyja e lëvizjeve