Dallime mes rishikimeve të "Rryma e vazhduar"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
Rryma e vazhduar (DC) është rrjedhje njedrejtimeshe e ngarkesave elektrike.Rryma e vazhduar është prodhuar nga burime të tilla si bateri, qeliza diellore, dhe komutatorin tipit ne makina elektrike të tipit dinamo. Rryma e vazhduar mund të rrjedhe në tela, por gjithashtu mund të rrjedhe përmes gjysmes perçuesit, izolatorëve, apo edhe përmes një vakumi.Rryma e vazhduar elektrike ka një drejtim të vazhdueshme, që e veçojn atë nga rryma alternative (AC).
[[File:Rryma e vazhduar.jpeg|thumb|Rryma e vazhduar]]
 
AC DC shkurtesat qe perdoren shpesh tregojne se kemi te bejme me rryme alternative ose me rryme direkte apo te vazhduar.
 
Një qark me rryme te vazhduar është një qark elektrik që përbëhet nga çdo kombinim i burimeve të tensionit të vazhdueshme, burime te rrymes konstante, dhe rezistoreve. Në këtë rast, qark tensione dhe rryma janë të pavarur e kohës. Një tension të veçantë qark ose aktuale nuk varet nga vlera e kaluar të çdo tension qark apo aktuale. Kjo nënkupton se sistemi i ekuacioneve që përfaqësojnë një qark DC nuk përfshijnë integrale ose derivatet në lidhje me kohën.
 
[[File:Qark me rrymë të vazhduar.gif|thumb|Qark me rrymë të vazhduar]]
 
Nëse një kondensator ose induktor është shtuar në një qark DC, qarku rezulton nuk është, të thuash, një qark DC. Megjithatë, shumica e qarqeve të tilla kanë një zgjidhje DC. Kjo zgjidhje i jep tensione qark dhe rrymat kur qark DC është në gjendje të stacionare. Nje qark i tille i përfaqësuar nga një sistem i ekuacioneve diferenciale.Zgjidhja për këto ekuacione zakonisht përmbajnë një kohë të luhaten ose një pjesë të përkohshme si dhe si pjesë e vazhdueshme apo të qëndrueshme shtetërore. Është kjo pjesë e qëndrueshme seështë zgjidhja DC. Ka disa qarqeve që nuk kanë një zgjidhje DC. Dy shembuj të thjeshta janë një burim konstant aktual i lidhur me një kondensator dhe një burim konstant të tensionit të lidhur me një induktor.
 
DC zakonisht gjendet në tension të ulët ne shumë aplikacione, sidomos kur këto janë mundësuar nga bateri, të cilat mund të prodhojnë vetëm DC, ose sisteme të energjisë diellore, qeliza diellore që mund të prodhojë vetëm DC. Shumica e aplikacioneve të automobilave të përdorur DC, edhe pse alternator AC është një pajisje e cila përdor një drejtues të prodhojnë DC. Shumica e qarqeve elektronike kërkojnë një furnizim me energji elektrike DC. Aplikime duke përdorur qelizat e karburantit (hidrogjeni dhe oksigjeni përzierjen së bashku me një katalizator për të prodhuar energji elektrike dhe ujë, si derivateve të tjerë) gjithashtu prodhojnë vetëm DC.
 
[[File:Simboli i rrymes se vazhduar.svg|thumb|Ky simbol gjendet në pajisjet të cilat punojëe me rrymë të vazhduar]]
 
Nëpërmjet përdorimit të një DC-DC konvertuesi, tensione te larta DC si 48V 72V DC mund të rriten deri në 36V, 24V, 18V, 12V ose 5V furnizimit me ngarkesa të ndryshme. Në një sistem operativ të telekomunikacionit në 48V DC, ajo në përgjithësi është më efikas për të hap deri në 12V tension të 24VDC me një DC-DC converter dhe ngarkesa e pajisjeve të energjisë dr vazhduar në tensione të inputeve të tyre amtare DC kundrejt operimit një inverter 120VAC 48VDC për të siguruar energji për pajisje.

Menyja e lëvizjeve