Ndryshimi mes inspektimeve të "Holanda"

Jump to navigation Jump to search
91 bytes added ,  7 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
== Politika ==
{{Kryesor|Sistemi shtetëror në Holandë}}
[[Skeda:Willem-Alexander (Royal Wedding in Stockholm, 2010) cropped.jpg|thumb|Willem Alexander është Mbret i Holandës që nga 30 prill 2013]]
[[Skeda:Koningin Beatrix in Vries.jpg|thumb|Ish [[Mbretëresha Beatrix e Hollandës]], që abdikoi më 30 prill 2013.]]
[[Skeda:Den Haag Binnenhof.jpg|thumb|Parlamenti]]
Hollanda ka qenë një monarki kushtetuese që nga viti 1815 dhe një demokraci parlamentare që nga viti 1848. Politika holandeze dhe qeverisja janë karakterizuar nga një përpjekje për të arritur konsensus të gjerë mbi çështje të rëndësishme, brenda komunitetit politik dhe shoqërisë në tërësi. Në vitin 2010, ''The Economist'' e renditi e Holandën si vendi 10-të më demokratik në botë.
 
Mbreti eshte kreu i shtetit, aktualisht MbretëreshaWillem BeatrixAlexander. Kushtetutmërisht, pozita e mbretëreshësmbretit është e pajisur meka kompetenca të kufizuara. MbretëreshaMbreti mund të ushtrojë ndikim gjatë formimit të një kabineti të ri, ku ajoai shërben si arbitër neutral midis partive politike. Përveç kësaj, mbreti (titulli mbretëreshë nuk ka rëndësi kushtetuese) ka të drejtë të informohet dhe konsultohet. Në varësi të personalitetit dhe cilësive të mbretit dhe ministrave, mbreti mund të ketë ndikim përtej fuqisë së dhënë nga kushtetuta.
 
Në praktikë, pushteti ekzekutiv është i formuar nga "ministerraad", këshilli vendimor i kabinetit holandez. Kabineti përbëhet zakonisht nga 13 deri në 16 ministra dhe një numër i ndryshëm i sekretarëve të shtetit. Një deri në tre ministra janë ministra pa portofol. Kreu i qeverisë është kryeministri i Holandës, i cili shpesh është lider i partisë më të madhe të koalicionit. Në fakt, kështu ka qenë vazhdimisht që nga viti 1973. Kryeministri është "i pari ndër të barabartët", që do të thotë se ai nuk ka kompetenca të veçanta përtej atyre të ministrave të tjerë. Kryeministri aktual është Mark Rutte.

Menyja e navigimit