Dallime mes rishikimeve të "Vargu detar"

Jump to navigation Jump to search
60 bytes removed ,  8 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
''Mali Kanalit'' apo '''malesia akrokeraune''' (alb. ''Mali Kanalit'', griech. ''Κεραυνίων όρος'', lat. ''Cerauni montes'') është një zone bregdetare ne jug te [[Shqipëria|Shqipërisë]]. Ky vargmal shtrihet gjatë [[Deti Jon|detit Jon]], duke filluar nga [[Saranda]] mbi 100 kilometër në drejtimin juglindor drejt veriperëndimore [[Riviera shqiptare|rivierës shqiptare]] deri në afërsi të [[Oricum]]. Pjese me e ngritur e malësisë keraunike është : ''Maja e Çikës'' (2045&nbsp;m)<ref group="Anmerkung">Nicht zu verwechseln mit einem Berg gleichen Namens in der Nähe von [[Elbasan]].</ref> dhe ''Maja e Qorres'' (2018&nbsp;m).
 
In der Nähe des 1027 m hoche gelegenenlartë [[Llogara-Pass]], teiltmalet sichndahen das Gebirgenjë inperëndimor einedhe westlichenjë undvarg einelindor östliche Bergkettemalore. DieZinxhiri küstennahebregdetar westlicheperëndimore Ketteështë wirdquajtur auchedhe AkroceraunischesMalet Gebirge genanntAkrokeraune. In geologischerterma Hinsichtgjeologjike, gehörtgadishulli auch dieveri nördlichpastaj anschließendei Halbinseltakon [[KaraburunKaraburunit (HalbinselGadishulli) |Karaburun Karaburunit]] dazu,për welche diecilën Buchtndan vongjirin e [[VloraVlorë]] gegen dasdrejtim offene Meerdetit abgrenzttë hapur. DerPjesa Teile desmalit Gebirgesquhet südlich desjug Llogara-Passes heißtLlogora ''Malet e Vetëtimes'' (dt. Donnerberge).
 
Përgjatë malit kalon një rrugë dredha-dredha që lidh Sarandën, [[Himarë]]n dhe qytete të tjera bregdetare në Vlorë. Ajo arrin kulmin e kurrizit në Llogora. [[Pisha]] flamur qëndron atje si një park kombëtar në mbrojtje. Zona është e njohur edhe në Shqipëri për mjaltë prodhuar por nuk është i cilësisë së shquar.
Entlang des Gebirges verläuft eine kurvenreiche Straße, die Saranda, [[Himara]] und andere Küstenorte mit Vlora verbindet. Sie überquert den Kamm des Gebirges am Llogara-Pass. Die [[Pinie]]nwälder dort stehen als Nationalpark unter Naturschutz. Die Gegend ist in Albanien auch bekannt für den dort produzierten Honig von herausragender Qualität.
 
Mali Akrokeraune përmendet nga shkrimtarët e lashtë të tillë si [[Ptolemeu]], [[Straboni]] dhe [[Pausania]], të cilët përshkruajnë vendndodhjen e tij. Kështu, edhe emri i lashtë në vendet ku flitet gjermanisht është i njohur si emërtim i zakonshëm sot në Shqipëri.
Das Ceraunische Gebirge wird schon von antiken Schriftstellern wie [[Ptolemäus]], [[Strabon]] und [[Pausanias]] erwähnt, die seine Lage beschrieben. Deshalb ist auch sein antiker Name im deutschen Sprachraum bekannter als die heute in Albanien üblichen Bezeichnungen.
 
== Fotogaleri ==

Menyja e lëvizjeve