Ndryshimi mes inspektimeve të "Rënia e lirë"

Jump to navigation Jump to search
11 bytes added ,  6 vjet më parë
Kam ndryshuar drejtshkrimin , qartesova dhe shtova formulat
(Kam ndryshuar drejtshkrimin , qartesova dhe shtova formulat)
'''Rënia e lire''' e trupave është lëvizja e atyre trupave qe kryhet vetëm nen veprimin e forcës tërheqëse te Tokës (Forca e rëndesës). Për te studiuar këtë rënie te trupave, ne vitin [[1589]] shkencëtari italian [[Galileo Galilei]] lëshoi nga kulla e larte e Pizës, njëkohësisht dy sfera te njëjta, por me masa te ndryshme. Shpejtësia fillestare e tyre ishte 0 m/s. Ai vuri re se sferat binin ne te njëjtën kohe ne toke, pavarësisht nga masa e tyre. Si përfundim ai tha se, gjate rënies se lire, te gjithë trupat lëvizin me te njëjtin nxitim, atë te rënies se lire qe shënohet me marrëvesh(je)marrëveshje international me shkronjën g. Pra rënia e lire është një lëvizje njëtrajtësisht e ndryshuar ( e nxituarpërshpejtuar osedhe e përshpejtuarngadalsuar ) ku nxitimi është gjithmonë 9,808 m/s².
'''Rënia e lire''' e trupave është lëvizja e atyre trupave qe kryhet vetëm nen veprimin e forcës tërheqëse te Tokës (Forca e rëndesës).
Për te studiuar këtë rënie te trupave, ne vitin [[1589]] shkencëtari italian [[Galileo Galilei]] lëshoi nga kulla e larte e Pizës, njëkohësisht dy sfera te njëjta, por me masa te ndryshme. Shpejtësia fillestare e tyre ishte 0 m/s. Ai vuri re se sferat binin ne te njëjtën kohe ne toke, pavarësisht nga masa e tyre. Si përfundim ai tha se, gjate rënies se lire, te gjithë trupat lëvizin me te njëjtin nxitim, atë te rënies se lire qe shënohet me marrëvesh(je) international me shkronjën g. Pra rënia e lire është një lëvizje njëtrajtësisht e ndryshuar(e nxituar ose e përshpejtuar) ku nxitimi është gjithmonë 9,80 m/s².
 
Kur trupi hjedhethidhet prej lartësisë se caktumecaktuar poshte ai e ka g=9,808 m/s². Ne te kundër nga poshtë sipër g=-9,808 m/s². Gjithashtu kemi edhe formulat e caktuara për rënien e lire. Nga Klint. A.
* v = v0 + gt per v0>0 dhe v = gt per v0 = 0
Gjithash kemi edhe formulat e caktueme për rënien e lire. Pershendes Danielen
* h = v0t + gt²/2 (kuper v0 > 0 a = g dhe lh = h)gt²/2 per v0 = 0
lame nam
flm per pershendetjen hahahha
* v = v0 + gt
* h = v0t + gt²/2 (ku a = g dhe l = h)
 
[[Kategoria:Fizikë]]
Anonymous user

Menyja e navigimit