Dallime mes rishikimeve të "Evropa Perëndimore"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
(ne juglindje me alpet evropiane ne jug me vargmalet pririneje)
No edit summary
Evropa Perëndimore me tërë pjesën e saj del në [[Oqeani Atlantik|Oqeanin Atlantik]], andaj shpesh në literaturën gjeografike quhet regjion i Atlantikut. Evropa Perëndimore ka shtrirje meridionale prej [[Skocia|Skocisë]] në veri, deri te [[Spanja]], në jug.
 
Evropa Perëndimore përshkakpër shkak të pozitës së saj quhet edhe ” dritarja e Evropës në botë”.
 
Evropa Perëndimore ka pozitë të përshtatshme gjeografike. Këtë pozitë e ka shfrytëzuar që nga [[Zbulimet e Mëdha Gjeografike|zbulimet e mëdha gjeografike]], kur komunikacioni detar kaloi prej Mesdheut në Atlantik. Jeta e popujve që dalin në Oqeanin Atlantik është e lidhur me detin.
 
Evropa Perëndimore dhe veriore zë 9% të sipërfaqës dhe 20 % të popullsisë së Evropës në tërësi. ne jug-lindjeperendim meshtrhet alpetderi te evropianemalet Pirineje, ne jug-lindje mederi vargmalet perinejete Alpet, me pas ne lindje shtrihen nederi luginente lugina e lumit oderOder dhe Malet e CekiseÇekisë.Ne pjesenNë pjesën veriore zonat lagen nga ujratujërat e dy oqeaneve te medhenjmëdhenj O.Antlantik dhe O.Tee Ngrire te Veriut si dhe nga detet qe janejanë formuar nga ketokëto oqeane : Deti Barenc,Deti NorvegjesNorvegjez, Deti i Veriut, Deti Baltik. Nga deti baltikBaltik formohet gjiri i madh i BotniseBotnisë.
 
== Veçoritë fiziko-gjeografike ==

Menyja e lëvizjeve