Ndryshimi mes inspektimeve të "Romani"

Jump to navigation Jump to search
116 bytes added ,  5 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (U kthyen ndryshimet e Liridon (diskutimet) në versionin e fundit nga Florian B. Krasniqi.)
* '''Romani m.''' (fr. roman nga lat. romanus-romak ; në fillim vepër letrare e shkruar në gjuhën romane=romake) let. vepër letrare e gjatë zakonisht në prozë, e cila pasqyron një rreth të gjerë ngjarjesh dhe karakteresh të njerëzve, duke spikatur një prej tyre.
==== Romani është lloji më i gjatë dhe më i rëndësishëm i prozës. Forma e tij e vjetër nga e cila ka trashëguar rrëfimin objektiv, është poema epike. Nëpërmjet rrëfimit autori arrin të futet me imtësi në dukuritë e jetës njerëzore. Ndryshe nga epi, romani ka një ndërtim shumë më të ndërlikuar. Brenda tij zhvillohen disa linja paralele, disa tema e motive që gërshetohen me njëra-tjetrën. Gjithashtu, në roman, perveç temës heroike, gjejnë vend tema nga më të zakonshmet të historisë njerëzore. Në varësi nga temat që trajton, romani mund të jetë: roman historik, shoqëror, aventuror, psikologjik, filozofik, fantastiko-shkencor etj. ====
* '''Romani m.''' (lat. romanus) - amilje e popujve, gjuhët e të cilëve rrjedhin nga latinishtja vulgare (popullore), si : gjuha italiane, frënge, spanjolle, portugeze, romune etj., përkatësisht popujt. italian, frëng, spanjoll, portugez, romun etj.
* '''Romane m.''' (lat. roman/us, - a, ~um) që i përket një populli a një gjuhe romane, popull roman, gjuhë romane.
* [[Roman Polanski]] - [[regjisor]] polak
 
== Burim i të dhënave ==
* f.548 rreshti.24 majtas - "Fjalor i fjalëve te huaja".
 
{{kthjellim}}
 
[[Kategoria:Letërsi]]

Menyja e navigimit