Dallime mes rishikimeve të "Biomasa"

Jump to navigation Jump to search
795 bytes added ,  6 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Faqe e re: {{Burimet e ripërtëritshme të energjisë}} '''Biomasa''' është material biologjik që rrjedhin nga organizmat e gjallë. Në kontekstin e biomasës si një Burimet e ripërtëri...)
 
{{Burimet e ripërtëritshme të energjisë}}
'''Biomasa''' është material biologjik që rrjedhin nga organizmat e gjallë. Në kontekstin e biomasës si një [[Burimet e ripërtëritshme|burim]] për të bërë energji, ajo më shpesh i referohet bimëve ose materialeve me bazë bimore që nuk është përdorur për ushqim ose ushqyerje, dhe janë në mënyrë specifike quhen si biomasë linjocelulozike <ref name="Biomass Energy Center">[http://www.biomassenergycentre.org.uk/portal/page?_pageid=76,15049&_dad=portal&_schema=PORTAL Qendra e Energjisë së Biomasës]. Biomassenergycentre.org.uk. Vizituar më 29 shkurt 2012.</ref>. Si një burim energjie, biomasa ose mund të përdoret direkt nëpërmjet djegies për të prodhuar nxehtësi, ose indirekt, pas konvertimit të saj në forma të ndryshme të [[biokarburanti|biokarburanteve]]. Konvertimi i biomasës në biokarburant mund të arrihet me anë të metodave të ndryshme të cilat në përgjithësi klasifikohen: termike, kimike, dhe metodat biokimike.
 
 
 
Ka tre burime të biomasës në kuadër të produktit të energjisë:
'''1-Biomasa e burimeve drurore''' ''(Lignocelluloses)'' të tilla si : Mbetjet nga pyjet, Plantacione të drurëve për energji, Mbetjet nga ushqimet, Mbetjet nga drurët industrial, mbetjet të mbeturinave të drurëve
'''2-Biomasa jo-drurore''' (vaj, sheqer, niseshte) të tilla si: Bimë për energji nga bujqësia, Kashtë dhe mbetje të tjera të korrura nga bujqësia, Mbetje nga industria ushimore, etj.
'''3-Kafshët/Njerëzit(Yndyra/Proteiat)''' Plehu i farmave/jashqitjet, Mbeturiat e therjeve, Mbetjet organike nga amvisëria dhe industria.
==Referencat==
<references />

Menyja e lëvizjeve