Dallime mes rishikimeve të "Licenca Publike e Përgjithshme GNU"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][Redaktim i kontrolluar]
(Faqe e re: '''Licensa Publike e Përgjithshme GNU''' ('''GNU GPL''' or '''GPL''') është një licensë e softuerëve të lirë e përdorur gjerësisht, e cila u garanton përdoruesëve të fundi...)
 
No edit summary
'''Licensa Publike e Përgjithshme GNU''' ('''GNU GPL''' or '''GPL''') është një licensë e softuerëve të lirë e përdorur gjerësisht, e cila u garanton përdoruesëve të fundit (individëve, organizatave, kompanive) lirinë për të përdorur, studiuar, shpërndarë dhe modifikuar softuerin. Një softuerë që ti ofronë këto të drejta quhet softuerë i lirë dhe nëse softueri është [[copyleft]], ai kërkon këto të drejta që të ruhet. GPL-ja i kërkon të dyja. Licensa u shkrua nga [[Richard Stallman]] i [[Free Software Foundation]] (FSF) për projektin GNU.
 
Me fjalë të tjera GPL i garanton marrësit e një programi kompjuterik të drejtat e [[the Free Software Definition]]<ref>GPL FAQ: [https://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html#DoesUsingTheGPLForAProgramMakeItGNUSoftware Does using the GPL for a program make it GNU Software?]</ref> dhe përdorë copyleft për të siguruar që liritë janë të ruajtura sa herë që një punë është shpërndarë, madje edhe kur janë bvrë ndryshime apo përmirësime. GPL është një licensë copyleft, gjë që do të thotë se edhe [[Derivative work|derived works]]mund të shpërndahebn vetëm nën kushtet e të njëjtës licensë. Kjo bëhet në dallim të [[permissive free software licenses]], për të cilat Licensa BSD dhe Licensa MIT janë shembuj tipik. GPL ishte licensa e parë për përdorim të përgjithshëm.
 
Programe të njohur softuerësh të lirë të licensuar nën free GPL përfshijnë Kerneli i Linux dhe [[GNU Compiler Collection]] (GCC). Disa programe të tjerë softuervsh të lirë ([[MySQL]] është një shembull i mirënjohur) janë [[multi-licensing|dual-licensed]] nën licensa të ndryshme, ku zakonisht njëra nga licensat është GPL-ja.
3

edits

Menyja e lëvizjeve