Dallime mes rishikimeve të "Licenca Publike e Përgjithshme GNU"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
v (Margott zhvendosi faqen Licensa Publike e Përgjithshme GNU tek Licenca Publike e Përgjithshme GNU: sipas fjalorit fjala e saktë është licenca)
No edit summary
 
{{WWT2015}}
'''LicensaLicenca Publike e Përgjithshme GNU''' ('''GNU GPL''' or '''GPL''') është një licensëlicencë e softuerëve të lirë e përdorur gjerësisht, e cila u garanton përdoruesëvepërdorueseve të fundit (individëve, organizatave, kompanive) lirinë për të përdorur, studiuar, shpërndarë dhe modifikuar softuerin. Një softuerë që ti ofronëofron këto të drejta quhet softuerë i lirë dhe nëse softueri është [[copyleft]], ai kërkon këto të drejta që të ruhet. GPL-ja i kërkon të dyja. LicensaLicenca u shkrua nga [[Richard Stallman]] i Free Software Foundation (FSF) për projektin GNU.
 
Me fjalë të tjera GPL i garanton marrësit e një programi kompjuterik të drejtat e [[Free Software Definition]]<ref>GPL FAQ: [https://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html#DoesUsingTheGPLForAProgramMakeItGNUSoftware Does using the GPL for a program make it GNU Software?]</ref> dhe përdorë copyleft për të siguruar që liritë janë të ruajtura sa herë që një punë është shpërndarë, madje edhe kur janë bvrë ndryshime apo përmirësime. GPL është një licensë copyleft, gjë që do të thotë se edhe [[Derivative work|derived works]]mund të shpërndahebn vetëm nën kushtet e të njëjtës licensë. Kjo bëhet në dallim të [[permissive free software licenses]], për të cilat Licensa BSD dhe Licensa MIT janë shembuj tipik. GPL ishte licensa e parë për përdorim të përgjithshëm.
 
Programe të njohur softuerësh të lirë të licensuarlicencuar nën ''free GPL'' përfshijnë Kerneli i Linux dhe [[GNU Compiler Collection]] (GCC). Disa programe të tjerë softuervshsoftuerësh të lirë ([[MySQL]] është një shembull i mirënjohur) janë [[multi-licensing|dual-licensed]] nën licensa të ndryshme, ku zakonisht njëra nga licensat është GPL-ja.
 
Historikisht, familja e licensave të GPL ka qënë një nga licesat e softuerëve më popullore në FOSS.[[David A. Wheeler]] tregon se licensa copyleft e siguruar nga GPL ishte kritike për suksesin e sistemeve të bazuara në [[Linux kernel|Linux]], duke i dhënë programuesve që kontribuan në kernel, sigurinë që nga puna e tyre do të përfitonte e gjithë bota dhe se softueri do të mbetej i lirë, dhe se nuk do të shfrytëzohej nga kompanitë e softuerëve të cilat nuk do ti ofronin asgjë në shkëmbim komunitetit.<ref>{{cite web |url=http://www.dwheeler.com/blog/2006/09/01/#gpl-bsd |title=Why the GPL rocketed Linux to success |quote=So while the BSDs have lost energy every time a company gets involved, the GPL'ed programs gain every time a company gets involved.}}</ref>
{{FOSS}}
 
[[CategoryKategoria:LicensatLicencat e lira dhe me kod burimi të hapur]]
[[CategoryKategoria:Projekti GNU]]
[[CategoryKategoria:Copyleft]]

Menyja e lëvizjeve