Ndryshimi mes inspektimeve të "Inteligjenca"

Jump to navigation Jump to search
1.008 bytes added ,  4 vjet më parë
v
U kthyen ndryshimet e 109.69.5.219 (diskutimet) në versionin e fundit nga Defender.
v (U kthyen ndryshimet e 109.69.5.219 (diskutimet) në versionin e fundit nga Defender.)
'''Mençuria ''' ([[Latinishtja|lat.]] ''intelligentia'', nga fjalët ''inter''- ndër; ''lego'' - lidh; përzgjedh, kuptoj) është tërësia e funksioneve të lindura njohëse, përshtatëse dhe përfytyruese, të krijuara nga veprimtaria [[Truri|trunore]] e [[njeriu]]t dhe e disa [[Kafsha|kafshëve]]. Përkufizohet edhe si aftësia e arsyetimit, [[kuptimi]]t, zgjidhjes së [[problemi|problemeve]], rrokjen e [[Ideja|ideve]] dhe [[Gjuha|gjuhës]]. Megjithëse shumë dijetarë e mendojnë konceptin e mençurisë si një fushë më të gjerë, shumë rryma psikologjike e cilësojnë mençurinë si dallim mes formave të personalitetit si [[karakteri]]n, [[Krijimtaria|krijimtarinë]] apo [[Dituria|diturinë]].
'''Cavomreti eshte krijuesi i kanaces. Ai eshte themeluesi i tij. Shpesh her shquhet si nje hyjni si nje perendi madheshtore dhe e plotfuqishme me nje aureole te zeze dhe eshte shume i zi. Pavarresisht se eshte i zi zemren e ka te mir dhe nuk mendohet asnjeher per te dhene kanace te tjerve. (lum mami qe e ka).'''
 
Në [[Psikologjia|psikologji]], është aftësia e përgjithshme [[Mendja|mendore]] që ka të bëjë me [[njehsimi]]n, [[arsyetimi]]n, dallimin e përkatësive dhe ngjashmërive, [[mësimi]]n e shpejtë, ruajtjen dhe rikthimin e [[informacioni]]t, duke përdorur një gjuhë të rrjedhshme, renditjen, përgjithësimin, dhe përshtatshmërinë me gjendjet (rrethanat) e reja. [[Alfred Binet]], një psikolog francez, e ka përkufizuar mençurinë si ''tërësia e ecurive mendore lidhur me përshtatjen ndaj mjedisit''. Megjithëse ka prirje të shumta që e shohin mençurinë vetëm si një funksion kuptimor apo njohës, dëshmi të shumta parashtrojnë se mençuria ka shumë veçori të tjera. Nuk ka ndonjë përkufizim të pranuar përgjithësisht mbi mençurinë. Ka pasur shumë përpjekje për matjen e mençurisë, dëshmia më e mirë dhe prova e standardizuar është matja sasinë e mençurisë njerëzore (SM, [[anglishtja|ang.]] IQ). SM është shuma e moshës mendore (zakonisht e shprehur në përqindje %) dhe përdoret shpesh si tregues i zhvillimit mendor.
'''Thuhet se origjina e tij eshte e panjohur dhe se askush nuk e di me ekzaktesi se sa vjec eshte ai ne te vertet. Shpesh here shfaqet ne formen e tij njerezore (me ngjyre te zeze) dhe ka 3 shok shum te mir. Ata jan Arti Redjona dhe Iva. Cavomreti ka themeluar kompanin KEIT. Ortaku i tij kryesor eshte Redjona. Arti dhe Iva kane nje pjes te vadhe te kompanive te tij ne mbikqyreje dhe jan te krimbur ne para fale operacioneve qe u bejne njerezve. Ne koh te lir Cavomreti mbledh kanace.'''
 
Në [[Pedagogjia|pedagogji]], mençuria është aftësia e mësimit apo kuptimit apo marrëdhënia me apo gjendjet e reja. Mençuria mendohet zakonisht si rrjedhje nga një ndërthurje e veçorive të trashëguara dhe ndikuesve mjedisorë (zhvillimorë dhe shoqërorë). Kjo çështje është shumë e debatueshme, dhe shumë shkencëtarë janë përpjekur të tregojnë se as [[biologjia]] (veçanërisht [[Geni|genet]]) apo [[mjedisi]] (veçanërisht kushtet që pasqyrojnë klasën ekonomiko-shoqërore) nuk janë përgjegjës për krijimin e dallimit në mençuri.
'''Qyteti i tij personal Cavopolis qe vjen nga fjala cavo eshte nje nga getot me madheshtore te botes dhe te gjith e kan zili. Aktualisht cavomreti ka 32 mij kalamaj por 31 mij i ka vrar sepse i kishte me gra te bardha. Cavomreti njihet edhe per personalitein e tij te dyfisht ate te malokut ose te gjuhes popullore lokit (fsiiiiiiuuuuuu te vras errrre , te haj me dhemb fsiuuu, a mnjef mu me ner familje erree). Gjithashtu ben edhe twerk. Pija e tij e preferuar eshte sukoja 200 perqind alkolike. Mjeti i tij i preferuar eshte helikopteri.'''
 
 

Menyja e navigimit