Dallime mes rishikimeve të "Republika Çeke"

Jump to navigation Jump to search
Gjatë [[Shekulli VII|shekullit VII]], murgu françeskan, Samo i ndihmonte sllavët që të luftonin avarët. Nga kjo ndihmë e tij u krijua edhe shteti i parë sllav i njohur në Evropën qendrore. Mbretëria e Moravës ishte vazhdimësia e këtij shteti sllav në [[Shekulli VIII|shekullin VIII]].
 
Shteti Çek pas disa konflikteve në vitet e vona të [[Shekulli IX|shekullit IX]] u bashkua nga "[[Přemyslids]]". Mbretëria e Bohemisë ishte një fuqi vendore, mirëpo konfliktet fetare të ngjashme si ato të shekullit XV dhe të shekullit XVII nuk e linin të ngrihej në një fuqi më të madhe. Kështu bie nën ndikimin e Hasburgëve dhe më vonë bëhet pjesë e Perandorisë së Austro Hungarisë.kdddddddddddddddddcfcr,,hmx8888888dklmzhx80y4m3yhryz#dhu HALIT COKA BATHORE
 
Me fillimin e Luftës së Parë Botërore dhe shpërbërjen e [[Perandorisë Austro-Hungareze]], Çekia dhe shteti fqinj i saj [[Sllovakia]] krijuan shtetin e tyre të përbashkët, [[Çekosllovakinë]] në vitin [[1918]]. Vendi i ri sovran në përbërjen e popullsisë së tij kishte një numër të madh banorësh gjermanë të cilët do të ndihmonin aneksimin nga Gjermania naziste të Çekosllovakisë në vitin [[1938]] me marrëveshjen e Mynhenit(München). Gjatë kësaj kohe në Çeki u vendos një qeveri që përfaqësonte interesat e gjermanëve, ndërsa Sllovakisë ju dha një autonomi e gjerë.

Menyja e lëvizjeve