Ndryshimi mes inspektimeve të "Prizreni"

Jump to navigation Jump to search
21 bytes removed ,  3 vjet më parë
v
rregullim i sintaksës
v (rregullim i sintaksës)
<div style="position: absolute; right: 20px; top: 120px"><small>'''[[Gjilani]]'''</small></div>
<div style="position: absolute; right: 55px; top: 135px"><small>'''[[Ferizaji]]'''</small></div>
<div style="position: absolute; right: 93px; top: 155px"><small>'''[[Prizreni]]'''</small></div>
<div style="position: absolute; right: 120px; top: 115px"><small>'''[[Gjakova]]'''</small></div>
<div style="position: absolute; right: 130px; top: 85px"><small>'''[[Peja]]'''</small></div>
Të dhënat arkeologjike lënë të kuptojnë, se ky territor ishte i banuar që nga antika, kur njihej me emrin '''Theranda''' në [[Gjeografinë (Ptolemeu)|Gjeografinë]] në shek. II para. K., e në këtë trevë banonte një popullsi Dardane. Në shek. V pas. K. përmendet emri '''Petrzên''' nga [[Prokupi i Cezares]] në [[De aedificiis]] (Libri IV, Kapitulli 4). Ndonjëherë citohet edhe në lidhje me [[Justiniana Prima]]. Gjatë shekullit XI ishte qendër e rëndësishme qytetare, më [[1019]] Prizreni ishte seli e ipeshkevisë të perandorisë Bizantine. Gjatë shek XII-XIV u vendosën në këto treva pjesëtarët e popullsisë sllave. Në kohën e sundimit të [[Mbreti Dushan|mbretërve Dushan]] dhe [[Mbreti Urosh|Urosh]], Prizreni qe herë pas here selia e mbretërive të tyre.
Gjurmët e lashtësisë së Prizrenit Prizreni, që është i njohur si lokalitet urban që nga periudha antike. Të dhënat arkeologjike dëshmojnë se Prizreni është njëri ndër qytetetmë të vjetra të Evropës Juglindore e më gjerë. Emrin (në varianta të ndryshme) e Prizrenit e ndeshim në harta e dokumente të ndryshme, si në tabelën V të Ptolemeut (shekulli II), ku përmendet me emrin '''Termidava''', pastaj në hartën Tabula Peutingeriana (shekulli III), te dijetari E. Spenser e ndeshim, si '''Procopera''' ([[359]]-[[336]] para kohës së re). Prizrenin me këtë emër e ndeshim edhe te Procopi (565), si dhe sipas amerikanit Eric Hempi, emërtimi Prizren vjen nga Theranda (Therandë, Pri-zdrijana, Peneropolis, Pra-eserem, Pri-zna,
Pri-zrenum, Pre-sarin, Pri-sareno, Pri-zirendi, Pre-zren,Pre-zdin, Pri-zdren, Pru-zrenin, Torzerm, Perserin e Pri-zrend, Pri-zerand, Pri-serand, Pri-zerendi, Pri-zereni dhe Prizreni.
 
Me ndarjen e Perandorisë Romake (395) në atë të Perëndimit dhe të Lindjes, Prizreni ra nën sundimin e Bizantit (deri në shekullin XIII). Ndërkaq, në vitin [[1455]] ra nën sundimin e Perandorisë Otomane. Ndaj monumentet e shumta e të begatshme të kulturave të lashta janë dëshmitare të kaluarës së pasur të Prizrenit, i cili edhe me të drejtë njihet si qytet – muze. I nënshtruar lëvizjeve të mëdha shoqërore gjatë periudhave të caktuara kohore, Prizreni përjeton dhe baticat e zbaticat e zhvillimit ekonomik, social e kulturor. Shënimet historike flasin se lulëzimin më të madh të zhvillimit Prizreni e kishte përjetuar gjatë shekullit XIV dhe XIX, kur njihejsi qendër tregtare, fidanishte e zejtarisë, kulturës dhe artit, çka dëshmon edhe prania e më se 65 përmendoreve historike të patundshme dhe mbi 600 të tjerave të lëvizshme.
[[File:2011 Prizren, Hammam Gaziego Mehmeta Paszy 01.JPG|thumb|Ndërtesa e hamamit të vjetër]]
'''Pas pushtimit nga Perendoria Osmane (1455)''' Prizreni ndonëse humbi përkohsisht rëndesinë e tij, u bë përsëri qendër e fuqishme ekonomike, kulturore dhe administrative (qender Sangjaku dhe Vilajeti). Në shekullin XIX Prizreni ishte qendra e dytë më e rëndësishme ekonomiko tregtare e trojeve shqiptare me rreth 1.500 dyqane në fund të kësaj periudhe. Si pas vjetarit turk të vitit 1874 qyteti i Prizrenit kishte 44.000 banorë nga të cilët mbi 35.000 shqiptar.
Më [[1899]] u themeluar shkolla e parë e pavarur shqipe në të cilin jepte mësim [[Mati Logoreci]].
 
Prizreni zë një vend të veçantë në historin e Lëvizjes Kombëtare Shqiptare, u bë kryeqendër e [[Lidhja e Prizrenit|Lidhjes Shqiptare të Prizrenit]], që u themelua me [[10 Qershor]] [[1878]]. Në Prizren pati selinë e vet edhe Qeveria e përkohshme Shqiptare ([[1881]]) e kryesuar nga banori i njohur i këtij qyteti, [[Ymer Haxhi Prizreni|Ymer Prizreni]].
[http://www.uni-pz.org Universiteti i Prizrenit]
* [http://www.prizreni.co.nr Prizreni ]
* [[Kalaja e Prizrenit]]
 
== Numrat Postal ==
|colspan="10" align=center style="background:#dcdcdc;"|<small>[http://www.ptkonline.com/web/site/al/pk_sherbimet/15/KodetPostare.pdf Ref: [[Posta dhe Telekomi i Kosovës|PTK]]]</small>'''
|}
 
 
== Vendbanime të populluara në komunën e Sharr (Dragash) ==
|
* [[Pousko]]
* [[Prizreni|Prizren]]
* [[Randobravë]]
* [[Re Sumadija]]

Menyja e navigimit