Ndryshimi mes inspektimeve të "Brruti"

Jump to navigation Jump to search
2 bytes removed ,  4 vjet më parë
v
rregullim i sintaksës
v (U zëvendësua Brruti_.jpg me Brruti.jpg)
v (rregullim i sintaksës)
| web=
}}
 
 
'''Brrut''' është një vendbanim në komunën e [[Komuna e Sharrit|Sharrit]], [[Kosova|Kosovë]].
Brruti shtrihet në pjesën verirore të Komunes së Dragashit <ref name="PVB">[http://kk.rks-gov.net/dragash/ Komuna Dragash, "Dragash"]</ref>, kufizohet me fshatrat Bellobrad, Buzes, Zgatar, Bresanë, Plave dhe me komunen e Prizrenit.
 
Sipërfaqja e teritorit është 8.4 &nbsp;km².
Numri i banorëve është rreth 1500.
Fshati supozohet se ka qenë i banuar që në kohra antike, ky supozim rrjedh nga gërmadhat arkeologjike, të cilat mbesin të hulumtohen edhe më tutje.
Brruti ka reth 1500 banor
52 % femra
48 % meshkuj
 
Shkalla e punësimit:
0.3 % femra
99.7 % meshkuj
 
Sektorët e punësimit:
 
==== Ekonomia ====
 
 
===== Bujqësia dhe Blegëtoria =====
Bafqet dhe arat e vogla (fasule dhe patate)
 
Frutat e egra (kaqa,monaferra, lajthia, dellinja, kumbullat, kerpurdhat)
 
Bletaria
 
100 koshere bletë - 5 familje , nxjerrin nga 200 – 250 &nbsp;kg në vit/familje
 
Pylltaria
 
Sfida mbetet përkujdesja teknike dhe ndertimi I anekseve për rrtije të kualitetit të mësimit, rregullimi I oborreve të shkollave etj. Sidë gjithashtu mbetet edhe shkollimi I femrave në arsimin e mesem dhe universitar.
 
 
Fshati nuk ka ambulanc edhe pse ka numer te banorëve që i plotëson kushtet për ambulancë lokale dhe ka kapacitete profesionale.
 
Problem dhe sfidë mbetet sigurimi I transportit publikë permes minibuseve
 
 
==== Mjedisi ====
Sfidë është përfshirja e tërsishme e banoreve në rrjetin e mbeturianve dhe pastrimi i vendeve ku më heret janë hudhur mbeturinat
 
Brruti ka potenciale të shumta mjedisore. Pyjet, kullosat, lumenjtë, shpella etj. paraqesin resurse natyrore të rëndësishme
 
Probleme mjedisore janë
ndotja e ujit të pijshem nga ish deponit e mbeturinat dhe deponit e tanishme ilegale,
 
ndotja e ajrit qe shkaktohet nga zjarret e qellimshme të her pas hershme dhe gjatë festes së verzës,
 
derdhja e 50 % të kanalizimeve pa riciklim
Brruti ka garën e kuajve, muzikë tradicionale dhe valle dhe disa festa pagane Verëza më 14 Mars, ku për këtë festë ndizet një zjarr dhe gatuhet ushqimi tradicional Flija, festa e të korrurave dhe Shën Gjerjgji, Jeremia Shën Kolli, Shiribudi etj.
Përvec kësaj Brruti gjithashtu ka disa pajisje tradicionale (veku, shtiza, boshti, furka), për punimin e rrobave tradicionale edhe pse kjo nuk praktikohet më, ende ka njerëz që dijn ta bëjnë këtë gjë. Gjithashtu një banor posedon fara të një bime karakteristika e cila përdoret për të punuar rroba të ndryshme dhe për ngjyra vaji për pikturim.
Një gjë tjetër e rëndësishme është fakti që fshatarët e Brrutit sikurse edhe fshatrat përreth, i kushtojn rëndësi të madhe martesës, fejesë dhe synetisë.
 
Problem mbetët ndikimi i kulturës perendimore (veshja, muzika etj) në rininë e fshatit, mungesa e vetëdijës për trashëgimi etj.
 
[[Kategoria:Fshatra në Kosovë]]
 
 
 
== Referenca dhe Burime ==
{{reflist}}
 
[[Kategoria:Fshatra në Kosovë]]

Menyja e navigimit