Ndryshimi mes inspektimeve të "Anamorava"

Jump to navigation Jump to search
13 bytes added ,  5 vjet më parë
rregullim i sintaksës
(rregullim i sintaksës)
'''Anamorava''' është rajon i cili gjendet në pjesën juglindore të [[Kosova|Kosovës]].[[Skeda:Anamorava21.JPG|parapamje|300px|right|Anamorava ]]
 
 
== Gjeografia ==
'''Anamorava''' përbëhet prej pjesës së luginës dhe skajeve malore të maleve të [[Malet e Karadakut|Karadakut]] në të djathtë dhe maleve të [[Zhegocit]] e [[Koznikut]] në të majtë. Anamorava përbëhet prej fushës së [[Vitia|Vitisë]], të [[Gjilani]]t dhe të [[Kamenica|Dardanës]] (Kamenicës) me një sipërfaqe rreth 650km650 km katrorë, me nji gjatësi mbi 40  km dhe gjerësi mbi 16  km, me fund të lartë 500 m dhe anët e larta deri 1000 m.
 
==Toponimet në anamoravë(Lugina e Moravës së Binçës)==
 
== Historia ==
 
 
== Gjeologjia ==
 
== Relievi ==
Fusha e Moravës paraqet pjesën më të ulët të relievit të Kosovës jug-lindore. Fusha e Moravës me lartësinë prej 450-500450–500 m,jo vetëm se është më e ulët, por edhe diferencat janë më të vogla në mes rrafshinës aluviale dhe të terracave të liqenit të dikurshëm.
 
== Klima ==
'''Klima''' e Anamoravës është e mesme kontinentale , ngase ka një lartësi relative mbidetare prej 410 m. Nuk ka [[era|erëra]] të forta në këtë fushë. Rëndom frynë '''veriu''' i cili vjen nga verilindja. Kjo erë është e thatë, e ndonjëherë kur vjen me të [[shiu]] është i imët dhe i shkurtër. Kjo erë është e ftohtë, gjatë dimrit shpesh sjell [[Dëbora|borë]] të imtë. Era perëndimore e cila vjen nga drejtimi i [[Prishtina|Prishtinës]] , nëpër [[Bresalci|Bresalc]] e [[Pasjaku|Pasjak]] në Anamoravë sjell shi e herë, herë është shumë e fortë. Në popull njihet si “ Era e Kosovës”, dhë për këtë erë thonë se “ edhe lagë edhe thanë”. Nga jugu , kah [[Malet e Karadakut]] fryen '''"era"''' - '''jugu''' erë e nxehtë me plot lagështi, e cila dimrit sjell mot të butë, për këtë erë në Karadak thonë se “ e shkrinë borën”. Anamorava dhe vendbanimet për rreth kanë dimra të butë. Përgjatë fushë së Anamoravës si në at të Epërmen dhe në at të Poshtmen janë prezent rrymat e erërave. Pjesa më e nxehtë është Anamorava e Poshtme kurse pjesët më të larta janë më të ftohta. Luginat mund të konstatojmë se janë më të mbrojtura nga erërat se sa kodrat për rreth. Dominojnë erërat veriore dhe perëndimore të cilat sjellin të reshura.
 
Mesatarja e temperaturave vjetore për Anamoravën është 10.6 gradë celsius. Temperatura mesatare e muajit më të ftohtë është ajo e janaritn -0,9 gradë C, e muajit më të ngroht e korrikut me 20,7 gradë C. Në Anamoravë janë më të vogla se sa në viset më të larta në shpatijet e [[malet e Karadakut|Maleve të Karadakut]].<ref>Dr. Riza Çavolli:Gjeografia Regjionale e Kosovës:, ETMMK, Prishtinë, 1997. </ref>
 
== Hidrografia ==
{{KO-gjeo-cung}}
{{Portal|Gjilani}}
 
 
[[Kategoria:Gjeografia e Kosovës]]

Menyja e navigimit