Ndryshimi mes inspektimeve të "Gëzim Erebara"

Jump to navigation Jump to search
181 bytes added ,  13 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Faqe e re: Gëzim Erebara (1929-2007) Gëzim Erebara, u lind me 19 maj të vitit 1929 në Dibër. Pasi kreu shkollimin fillor e të mesëm në vendlindje, në vitin 1948 nisi studimet për regjisu...)
 
'''Gëzim Erebara''' është një “[[Artist i merituar]]” i popullit shqiptarë, lindi më [[19 maj]] të vitit 1929 në [[Dibër]].
Gëzim Erebara (1929-2007)
 
== Jeta ==
Gëzim Erebara, u lind me 19 maj të vitit 1929 në Dibër. Pasi kreu shkollimin fillor e të mesëm në vendlindje, në vitin 1948 nisi studimet për regjisurë në Akademinë FAMU në Pragë. Në Shqipëri u kthye në vitin 1952. Në vitin 1957 filloi punën si regjisor dhe scenarist në Kinostudion “Shqipëria e re. Në fillim, ai punoi is asistent regjie në filmat “Tana”, “Furtuna” dhe “Debatiku”, ndërsa në vitin 1967 realizoi filmin e parë “Ngadhnjimi mbi vdekjën”, film i cili nuk u prit mirë nga cenzura dhe u ndalua.
Pasi kreu shkollimin fillor e të mesëm në vendlindje, në vitin 1948 nisi studimet për regjisurë në Akademinë FAMU në [[Praga|Pragë]]. Në [[Shqipëri]] u kthye në vitin 1952.
Gëzim Erebara, u lind me 19 maj të vitit 1929 në Dibër. Pasi kreu shkollimin fillor e të mesëm në vendlindje, në vitin 1948 nisi studimet për regjisurë në Akademinë FAMU në Pragë. Në Shqipëri u kthye në vitin 1952. Në vitin 1957 filloi punën si regjisor dhe scenarist në Kinostudion “Shqipëria e re. Në fillim, ai punoi is asistent regjie në filmat “Tana”, “Furtuna” dhe “Debatiku”, ndërsa në vitin 1967 realizoi filmin e parë “Ngadhnjimi mbi vdekjën”, film i cili nuk u prit mirë nga cenzura dhe u ndalua.
Për 30 vite, ai punoi në Kinostudion “Shqipëria e re” dhe realizoi shumë filma artistik dhe dokumentar. Pos kësaj, Gëzim Erebara është marrë edhe me publicistikë, duke botuar artikuj të shumtë të sferë profesionale për regjisurë, por ka bërë edhe analiza e vështrime nga sfera e krijimtarisë së tij profesionale.
Gëzim Erebara, vdiq me 11 shkurt të vitit 2006.
 
== Filmografia ==
Krijimtaria:
=== Filma artistik:televiziv ===
* [[Debatik]] - (1961)
"Debatik"(1961), "Ngadhnjim mbi vdekjen"(1967), "Guximtarët"(1970), "Në fillim të verës"(1975), "Pylli i lirisë"(1976), "Vajzat me kordele të kuqe"(1978), "Përtej mureve të gurta"(1979), "Nusja"(1980), "Një natë pa dritë"(1981), "Fushë e blertë-fushë e kuqe"(1984), "Një jetë më shumë”(1986) etj.
* [[Ngadhnjim mbi vdekjen]] - (1967)
* [[Guximtarët]] - (1970)
* [[Në fillim të verës]] - (1975)
* [[Pylli i lirisë]] - (1976)
* [[Vajzat me kordele të kuqe]] - (1978)
* [[Përtej mureve të gurta]] - (1979)
* [[Nusja]] - (1980)
* [[Një natë pa dritë]] - (1981)
* [[Fushë e blertë-fushë e kuqe]] - (1984)
* [[Një jetë më shumë]] - (1986)
 
=== Filma dokumentarë:dokumentar ===
* "Migjeni" (1961),
"Migjeni" (1961),"Gjirokastra" (1962), "Vangjush Mio" (1965), "Ndre Mjeda" (1962), "Ata quheshin Arbër" (1973), etj.
* "Gjirokastra" (1962),
* "Vangjush Mio" (1965),
* "Ndre Mjeda" (1962),
* "Ata quheshin Arbër" (1973), etj.
 
=== Përkthime: ===
* Jarosllav Hacek:”Ushtari i mirë Shvejk”
 
[[Category:Aktorë shqiptarë]]
Tituj:
“Artist i merituar”

Menyja e navigimit