Ndryshimi mes inspektimeve të "Doktor i Filozofisë"

Jump to navigation Jump to search
v
ska përmbledhje të redaktimeve
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Doctor of Philosophy")
 
v
[[Skeda:Dphil_gown.jpg|parapamje|Një i ri Doktor i Filozofisë (DPhil) nga [[Universiteti i Oksfordit]] , i veshur me kostum akademik.]]
[[Skeda:Phdposing.png|parapamje|Një grup i Doktorëve të rinjë të Filozofisës bashkë me profesorët e tyre.]]
Një '''Doktor i Filozofisë''' ('''PhD''' ose '''DPhil''') është një lloj i shkallës së doktoraturës e cila jepet nga [[Universiteti|universitetet]] në shumë vende. Njihet edhe me shkurtesën Ph. D.
Një '''Doktor i Filozofisë''' ('''PhD''' ose '''DPhil''') është një lloj i shkallës së doktoraturës e cila jepet nga [[Universiteti|universitetet]] në shumë vende. Njihet edhe me shkurtesën Ph. D. Titulli Doktor i Filozofisë jepet për një gamë të gjerë të programeve studimore në shkenca (p.sh., [[Biologjia|biologji]], [[Fizika|fizikë]], [[Matematika|matematikë]], etj.), [[Inxhinieria|inxhinieri]], shkencat humane (p.sh., [[Historia|histori]], [[Letërsia|letërsi]], musikologji, etj.). Përfundimi i gradës akademike Ph. D. është një kërkesë për punësim në një universitet në thirrje të tilla si [[Profesori|profesor]], [[Hulumtimi|studiues]], apo [[Shkencëtari|shkencëtar]] fushash të ndryshme. Ekziston një dallim i qartë në mes të një "Doktorature të merituar", e cila jepet pas përfundimit të një programi të studimit, një tezës ose disertacionit, dhe një "Doktor nderi" ose "Honoris causa", një titull që jepet nga një universitet për një personalitet të suksesshëm në një fushë të cakuar. Individët të cilët përfundojnë doktoratën me sukse mund ta përdorin [[Titulli|titullin]] "Doktor" bashkë me emrin e tyre duke përdorur shkronja post-nominale "Dr.", "Ph. D.", "PhD" ose "DPhil".<ref>[http://www.economics.ox.ac.uk/Graduate/graduate-courses ''Graduate Courses'', University of Oxford]</ref>
== Terminologjia ==
Kjo gradë ose shkallë akademike njihet me formën e shkurtuar '''Ph. D.''' ose '''DPhil'''.<ref>The abbreviation DPhil is used only by the [[Universiteti i Oksfordit|University of Oxford]] and the University of Sussex. </ref> Ajo quhet gjithashtu edhe '''Doktor i Filozofisë''', e cila rrjedh nga [[gjuha latine]] ''Philosophiae Doctor'' (DPhil) ose ''Philosophiae Doctor'' (Doktoraturë).
== Kuptimi ==
Një '''Doktor i Filozofisë''' ('''PhD''' ose '''DPhil''') është një lloj i shkallës së doktoraturës e cila jepet nga [[Universiteti|universitetet]] në shumë vende. Njihet edhe me shkurtesën Ph. D. Titulli Doktor i Filozofisë jepet për një gamë të gjerë të programeve studimore në shkenca (p.sh., [[Biologjia|biologji]], [[Fizika|fizikë]], [[Matematika|matematikë]], etj.), [[Inxhinieria|inxhinieri]], shkencat humane (p.sh., [[Historia|histori]], [[Letërsia|letërsi]], musikologji, etj.). Përfundimi i gradës akademike Ph. D. është një kërkesë për punësim në një universitet në thirrje të tilla si [[Profesori|profesor]], [[Hulumtimi|studiues]], apo [[Shkencëtari|shkencëtar]] fushash të ndryshme. Ekziston një dallim i qartë në mes të një "Doktorature të merituar", e cila jepet pas përfundimit të një programi të studimit, një tezës ose disertacionit, dhe një "Doktor nderi" ose "Honoris causa", një titull që jepet nga një universitet për një personalitet të suksesshëm në një fushë të cakuar. Individët të cilët përfundojnë doktoratën me sukse mund ta përdorin [[Titulli|titullin]] "Doktor" bashkë me emrin e tyre duke përdorur shkronja post-nominale "Dr.", "Ph. D.", "PhD" ose "DPhil".<ref>[http://www.economics.ox.ac.uk/Graduate/graduate-courses ''Graduate Courses'', University of Oxford]</ref>
 
Kërkesat për të përfunduar një shkallë Ph.D. ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme sipas vendit, [[Universiteti|institucionit]], dhe periudhës kohore nga dita e fillimit të hulumtimit të lartë për doktoratë. Një person i cili arrin gradën doktor i filozofisë edhe automatikisht i jepet titulli akademik Doktor. Gjatë periudhës studimore për marrjen e titullit në fjalë, studenti quhet ''student i doktoraturës'' ose ''Ph. D. student'', por edhe ''kandidat i doktoratës, Ph.D. kandidat ''ose edhe ''Kandidat i Shkencave'' pasi studenti ka përfunduar të gjithë progrsamin dhe provimet e parapara dhe është duke punuar në tezën e disertacionit (të gjithë, por disertacioni). Në disa institucione, studentit i cili ka arritur në këtë nivel mund ti jepet edhe titulli Kandidat i Filozofisë.
 
Në kontekstin e gradës akademike, termi "filozofi" nuk i referohet vetëm fushës apo disiplinës akademike të [[Filozofia|filozofisë]], por përdoret në një kuptim më të gjerë në përputhje me kuptimin origjinal të saj [[Greqishtja e lashtë|gjuhën e vjetër greke]] që do të thotë, "dashuria e urtësisë" (love of wisdom). Në shumicën e vendeve të [[Evropa|Evropës]], fushat e tilla si ([[Historia|histori]], filozofi, shkenca sociale, [[Matematika|matematikë]], dhe filozofi natyrore/[[shkencat natyrore]])<ref>Sooyoung Chang, ''Academic Genealogy of Mathematicians'', World Scientific, 2010, p. 183.</ref> pastaj edhe të tjerat përveç [[Teologjia|teologjisë]], [[ligji]]<nowiki/>t, dhe [[Mjekësia|mjekësisë]] (veprimtaritë e ashtuquajtura profesionale, të zanatit (zejtare), ose ato teknike apo edhe të programit mësimor) tradicionalisht kanë qenë të njohura me termon ose fjalë filozofi, pastaj edhe në [[Gjermania|Gjermani]] dhe gjetiu në [[Evropa|Europë]] fakulteti themelor ose fakulteti i [[Shtatë artet e lira|arteve liberale]] njoheshin më shumë me emërtimin "Fakulteti i Filozofisë".
 
== Terminologjia ==
Kjo gradë ose shkallë akademike njihet me formën e shkurtuar '''Ph. D.''' ose '''DPhil'''.<ref>The abbreviation DPhil is used only by the [[Universiteti i Oksfordit|University of Oxford]] and the University of Sussex. </ref> Ajo quhet gjithashtu edhe '''Doktor i Filozofisë''', e cila rrjedh nga [[gjuha latine]] ''Philosophiae Doctor'' (DPhil) ose ''Philosophiae Doctor'' (Doktoraturë).
 
== Shih edhe ==
* [[Deklarata e Bolonjës]]<br>

Menyja e navigimit