Dallime mes rishikimeve të "Anarkia"

Jump to navigation Jump to search
451 bytes added ,  4 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Më e madhe e organizuar anarchist lëvizjes sot është në Spanjë, në formën e Confederación Përgjithshëm del Trabajo (CGT) dhe CNT. CGT anëtarësimi ishte vlerësuar në rreth 100.000 banorë për vitin 2003.<ref>Carley, Mark "Trade union membership 1993–2003" (International:SPIRE Associates 2004).</ref> të Tjera aktive syndicalist lëvizjet përfshijnë në Suedi e Qendrore Organizimin e Punëtorëve të Suedisë dhe suedeze Anarcho-syndicalist Rinisë të Federatës; CNT-institutin e transportit në Francë; Unione Sindicale Italiana në Itali, në SHBA Punëtorët e Solidaritetit të Aleancës dhe BRITANIA e madhe Solidariteti e Federatës dhe Anarchist Federatës. Revolucionare industriale unionist Industriale Punëtorëve të Botës, duke pretenduar se 3,000 paguar anëtarët dhe Ndërkombëtare të Punëtorëve Shoqatës, një anarcho-syndicalist pasardhëse e Parë Ndërkombëtare, gjithashtu, mbeten aktive.{{Citim i duhur}}
 
== AnarchistAnarkismi shkollatne e mendimitShqipteri ==
Ose nëpërmjet dhunës shtetërore apo mungesa e arsimimit, Shqipëria aktualisht nuk ka organizata anarkiste, as ka botime të mëdha të materialit anarkiste në territorin e saj.
 
Enver Hoxha shkruan kritike per anarkizmit, si një "kultit të individit dhe subjektivizmit", si "anti-patriotë" që ishin "mirë e di në manovrat taktike të destinuara
për të qetësuar masat e punës, për të devijuar vëmendjen e tyre."
 
== Shkollat e mendimit ==
[[Skeda:Portrait_of_Pierre_Joseph_Proudhon_1865.jpg|parapamje|Portreti i filozofit Pierre-Joseph Proudhon (1809-1865) nga Gustave Courbet. Proudhon ishte fillore propozuesit të anarchist mutualism, dhe të ndikuara shumë më vonë individualist anarchist dhe sociale anarchist mendimtarët.]]
Anarchist shkollat e mendimit kishte qenë përgjithësisht e grupuar në dy kryesore historike, traditat, individualist anarchism dhe sociale anarchism, të cilat kanë disa origjinave të ndryshme, vlerat dhe evolucionit.<ref name="slevin">Slevin, Carl. </ref><ref name="black dict">Ostergaard, Geoffrey. </ref><ref>{{Cito web|url=http://libertarian-labyrinth.org/archive/Anarchism|title=Anarchism|website=libertarian-labyrinth.org|archiveurl=https://web.archive.org/web/20090405223616/https://libertarian-labyrinth.org/archive/Anarchism|archivedate=2009-04-05|deadurl=yes}}</ref><ref>[http://www.amazon.co.uk/dp/1855069954 The New Encyclopedia of Social Reform] (1908).</ref> individualist krahu i anarchism thekson negative liria, gjegjësisht opozitare të shtetit ose kontrolli shoqëror mbi individin, ndërsa ato në social e krahut të theksuar pozitive liria për të arritur një potenciali dhe të thotë se njerëzit kanë nevojë që shoqëria duhet të plotësojnë, "duke njohur barazinë e të drejta".<ref>Harrison, Kevin and Boyd, Tony. </ref> Në një kronologjike dhe teorike kuptim, nuk janë klasike – ato të krijuara përgjatë të gjithë shekullit të 19 – të dhe post-klasike anarchist shkollë – ata e krijuar që nga mesi i shekullit të 20-të dhe më pas.
 
Përtej specifike fraksioneve të anarchist mendimi filozofik anarchismanarkismi, e cila mishëron teorike qëndrimin se shteti i mungon legjitimitetin moral pa e pranuar domosdoshmërinë e revolucionit për të eliminuar atë. Një komponent sidomos të individualist anarchism<ref>Outhwaite, William & Tourain, Alain (Eds.). (2003). </ref><ref>Wayne Gabardi, [http://links.jstor.org/sici?sici=0003-0554%28198603%2980%3A1%3C300%3AA%3E2.0.CO%3B2-6 review] of ''Anarchism'' by David Miller, published in ''American Political Science Review'' Vol. 80, No. 1. </ref> filozofike anarchism mund të pranojë ekzistencën e një [[Minarkizmi|minimal të shtetit]] si të ardhur keq, dhe zakonisht të përkohshme, "është e nevojshme të keqe", por thotë se qytetarët nuk kanë një detyrim moral për t'u binden shtetit kur ligjet e saj konflikt me autonomisë individuale.<ref>Klosko, George. </ref> Një reagim kundër sectarianism brenda anarchist krye ishte "anarchism pa mbiemra", një thirrje për nxit tolerancën e parë e miratuar nga Fernando Tarrida del Mármol në 1889 në përgjigje të "hidhur debatet" e anarchist teori në atë kohë.<ref>Avrich, Paul. </ref> Në braktisja e hyphenated anarchisms (d.m.th. collectivist-komuniste-, mutualist– dhe individualist-anarchism), e kërkuar për të theksuar anti-autoritare të bindjeve të përbashkëta për të gjitha anarchist shkollat e mendimit.<ref>Esenwein, George Richard "Anarchist Ideology and the Working Class Movement in Spain, 1868–1898" [p. 135].</ref>
 
=== Klasike anarchist shkollat e mendimit ===
19

edits

Menyja e lëvizjeve