Ndryshimi mes inspektimeve të "Mikrobiologjia"

Jump to navigation Jump to search
v
→‎Nëndegët e mikrobiologjisë: clean up, përmirësime tipografike: mjeksore → mjekësore, nje → një duke përdorur AWB
v (U kthye versioni 1390198 i bërë nga 79.171.53.76 (diskutimet))
v (→‎Nëndegët e mikrobiologjisë: clean up, përmirësime tipografike: mjeksore → mjekësore, nje → një duke përdorur AWB)
* '''Mikrobiologjia fiziologjike''': Studimi i funksionimit [[Biokimia|biokimik]] te [[qeliza]]ve mikrobiologjike. Përfshin studimin e rritjes mikrobiologjike, [[metabolizmi]]n mikrobiologjik dhe [[Struktura qelizore e bakterieve|strukturen qelizore të bakterieve]].
* '''Mikrobiologjia genetike''': studion se si janë të organizuar [[Geni|genet]] tek mikrobet në lidhje me funksionet e tyre qelizore. Lidhet ngushte me [[Biologjia molekulare|biologjine molekulare]].
* '''Mikrobiologjia mjeksoremjekësore''' ose medicinale: studion rolin e mikrobeve ne semundjet e njeriut. Ajo perfshin studimin e [[Patogeneza|patogenezes]] mikrobiologjike dhe [[Epidemiologjia|epidemiologjine]] dhe ka lidhje me studimin e semundjeve [[Patologjia|patologjike]] dhe [[Imunologjia|imunologjike]].
* '''Mikrobiologjia veterinare''': studion rolin e mikrobeve ne medicinen (mjeksine) veterinare.
* '''Mikrobiologjia mjedisore''': studion funksionin dhe larmine e mikrobeve ne mjedisn e tyre natyror. Perfshin studimin e [[Ekologjia mikrobiologjike|ekologjise mikrobiologjike]], [[Cikli biokimik|ciklin ushqyes]] mikrobiologjik, [[Gjeomikrobiologjia|gjeomikrobiologjik]], larmine mikrobiologjike dhe [[Bioremediacioni]].
* '''Mikrobiologjia zhvilluese<!--zhdërvidhuese-->''': studion zhvillimin e mikrobeve. Perfshin [[Sistematika|sistematiken]] bakteriale dhe [[Taksonomia|taksonomine]].
* '''Mikrobiologjia industriale''': shfrytezon mikrobet për perdorim ne ecurite (proceset) industriale. Ketu hyjne [[tharmëtimi industrial]] dhe [[Trajtimi i ujrave të zeza|trajtimin e ujrave të zeza]]. Lidhet ngushte me [[Bioteknologjia|bioteknologjine]] industriale. Kjo fushe perfshin gjithashtu prodhimin e birres, njenjë zbatim i rendesishem i mikrobiologjise.
* '''Aeromikrobiologjia''': studion mikroorganizmat e ajrit.
* '''Mikrobiologjia ushqimore''': studion mikrobet qe shkaktojne prishjen e ushqimeve.

Menyja e navigimit