Dallime mes rishikimeve të "Presidenti i Shqipërisë"

Jump to navigation Jump to search
përmirësime teknike, zëvendësova: Prill → prill (3), Korrik → korrik (8), Gusht → gusht, Nëntor → nëntor (2) duke përdorur AWB
v
(përmirësime teknike, zëvendësova: Prill → prill (3), Korrik → korrik (8), Gusht → gusht, Nëntor → nëntor (2) duke përdorur AWB)
 
== Historia ==
:'''''Artikulli kryesor : [[Kryetarët e Shqipërisë]]'''''
 
Përfundimi i luftës së Dytë Botërore dhe çlirimi i Shqipërisë më 1944 u shoqërua me zgjedhjet e para parlamentare të dhjetorit vitit 1945 dhe me kalimin e funksionit të Kryetarit të Shtetit në organ kolegjial, si Presidium i Kuvendit Popullor. Në periudhën 11 janar 1946 – 12 dhjetor 1990, gjatë të cilës Shqipëria udhëhiqej nga komunistët, funksionet e Kryetarit të Shtetit u kryen nga [[Omer Nishani]] (10 janar 1946 - 1 gusht 1953), [[Haxhi Lleshi]] (1 gusht 1953 - 22 nëntor 1982) dhe [[Ramiz Alia]] (22 nëntor 1982 – 22 shkurt 1991). Më 22 shkurt 1991 u krijua Këshilli Presidencial i drejtuar nga Ramiz Alia, i cili i ushtroi funksionet deri më 30 prill 1991.
 
Më [[30 Prill|30 prill]] [[1991]] me zgjedhjen e Presidentit të parë të Republikës parlamentare nga ana e një parlamenti shumëpartiak, krijohet Institucioni kushtetues i Presidentit të Republikës.
 
== Procedura e zgjedhjes së Presidentit ==
Në nenin 90-të të kushtetutës së Republikës së Shqipërisë flitet mbi procedurën e shkarkimit të Presidentit të Republikës në tri pika të këtij neni. Në pikën e parë bëhet fjalë mbi përgjegjësitë dhe thuhet se Presidenti i Republikës nuk ka përgjegjësi për aktet e kryera në ushtrim të detyrës së tij. Ndërsa pika e dytë jep shpjegime për veprim ndaj shkeljeve të rënda kushtetuese nga ana e Presidentit dhe thuhet se Presidenti i Republikës mund të shkarkohet për shkelje të rëndë të Kushtetutës dhe për kryerjen e një krimi të rëndë. Propozimi për shkarkimin e Presidentit në këto raste mund të bëhet nga jo më pak se një e katërta e anëtarëve të Kuvendit dhe duhet të mbështetet nga jo më pak se dy të tretat e të gjithë anëtarëve të tij.
 
Vendimi i kuvendit në bazë të pikës 2. të nenit 90 të kushtetutës së Republikës së Shqipërisë, sipas pikës 3. të po këtij neni, i dërgohet Gjykatës Kushtetuese, e cila, kur vërteton fajësinë e Presidentit të Republikës, deklaron shkarkimin e tij nga detyra.
 
== Zëvendësimi në rast pamundësie ==
!Mandati !! Partia !! Presidenti
|-
| [[10 janar]] [[1946]] - [[31 Korrik|31 korrik]] [[1953]] || [[Partia e Punës e Shqipërisë]] || [[Omer Nishani]]
|-
| [[1 Gusht|1 gusht]] [[1953]] - [[21 Nëntor|21 nëntor]] [[1982]] || [[Partia e Punës e Shqipërisë]] || [[Haxhi Lleshi]]
|-
| [[22 Nëntor|22 nëntor]] [[1982]] - [[8 Prill|8 prill]] [[1992]] || [[Partia e Punës e Shqipërisë]] || [[Ramiz Alia]]
|-
| [[9 Prill|9 prill]] [[1992]] - [[24 Korrik|24 korrik]] [[1997]] || [[Partia Demokratike e Shqipërisë]] || [[Sali Berisha]]
|-
| [[24 Korrik|24 korrik]] [[1997]] - [[24 Korrik|24 korrik]] [[2002]] || [[Partia Socialiste e Shqipërisë]] ||[[Rexhep Meidani]]
|-
| [[24 Korrik|24 korrik]] [[2002]] - [[24 Korrik|24 korrik]] [[2007]] || Pa parti || [[Alfred Moisiu]]
|-
| [[24 Korrik|24 korrik]] [[2007]] - 24 korrik 2012 || [[Partia Demokratike e Shqipërisë]]|| [[Bamir Topi]]
|-
| [[24 Korrik|24 korrik]] [[2012]] - në detyrë|| [[Partia Demokratike e Shqipërisë]]|| [[Bujar Nishani]]
|}
 
37.617

edits

Menyja e lëvizjeve