Dallime mes rishikimeve të "Qarku i Shkodrës"

Jump to navigation Jump to search
përmirësime teknike, zëvendësova: Janar → janar, Korrik → korrik duke përdorur AWB
(përmirësime teknike, zëvendësova: Janar → janar, Korrik → korrik duke përdorur AWB)
| Kodi ISO = AL-10
}}
'''Qarku i Shkodrës''' është një nga 12 qarqet në [[Shqipëria|Shqipëri]] dhe ka një sipërfaqje prej 1.588  km². Qarku i Shkodrës i përfshin [[Rrethi i Malësisë së Madhe|rrethin e Malësisë së Madhe]], [[Rrethi i Pukës|rrethin e Pukës]] dhe [[Rrethi i Shkodrës|rrethin e Shkordës]]. Ka një kryetar Qarku me seli tek Ndërtesa e Prefekturës dhe këshilltarët e zgjedhur nga zonat përkatëse. Qendra e Qarkut të Shkodrës ndodhet në qytetin e [[Shkodra|Shkordrës]]. ISO 3166-2-Code është AL-10. Qarku i Shkodrës kufizohet në veri me [[Mali i Zi|Malin e Zi]], në lindje me [[Qarku i Kukësit|Qarkun e Kukësit]], në jug me [[Qarku i Lezhës|Qarkun e Lezhës]] dhe në perëndim me [[Deti Adriatik|Detin Adratik]].
 
== Gjeografia ==
Qarku i Shkodrës është një ndër më të mëdhenjtë në Shqipëri. Ai shtrihet nga Alpet e Veriut tek ultësira bregdetare. Gjerësia gjeografike nga 42 50' (Boks, [[Velipoja]]) longitude dhe nga 19 54' ([[Dukagjini]]) tek 19 17' ([[Liqeni i Shkodrës]]) latitude. Vija kufitare ka gjatësinë 304  km, e cila 149  km janë me Malin e Zi. Afërsisht 80% sipërfaqes janë male. Lartësia më e madhe është [[maja e Jezercës]] (2,694 m). Klima është mesdhetare; temperatura mesatare vjetore varion nga 7.5 gadë C në Vermosh tek 14.8 gradë C në qytetin e Shkodrës. Temperatura në Janarjanar kapet nga -2.7 gradë C tek 5 gradë C; në Korrikkorrik, 17-18 gradë C tek 24.6 gradë C. Rënia mesatare vjetore e shirave shkon rreth 2000  mm, një nga më të lartat në Shqipëri. Vedra është e thatë, zakonisht. Rajoni i Shkodrës është i njohur për burime të pasura [[hidrografia|hidrografike]]. Jaqnë lumenjtë [[Drini]], [[Buna]], [[Shala]], [[Kiri]], Cemi, përronj dhe burimet ujore. Në perëndim të qytetit ndodhet liqeni i Shkodrës, liqeni më i madh në [[Gadishulli Ballkanik|Ballkan]], 368  km katrorë prej të cilëve 169  km katrorë i përkasin territorit shqiptarë. Faktorët klimaterikë kanë influencuar në rritjen e vegjetacioneve të pasura me më shumë se 1,700 specie. Afërsisht 30% e sipërfaqes është e mbuluar me pyll, që në shumë raste janë dëmtuar nga prerjet pa kriter në vitet e tranzicionit, më së shumti pisha dhe shelqe. Ka gjithashtu edhe një variacion të kafshëve të egra, që kanë ardhur duke u rradhuar.
 
== Të dhëna demografike ==
37.617

edits

Menyja e lëvizjeve