Dallime mes rishikimeve të "Mareci"

Jump to navigation Jump to search
134 bytes added ,  4 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Fisi dardan i ilirëve kishte jetuar në këtë vendë që quhej Damaston, Rromakët e quanin Arxhentinë Turqit Artanë e serbët Novobërd e Mareci ishte ngjitur me të në bashkëkohorën mundë ta quajmë paralagjë.
Legjenda e themelimit të këtij vendëbanimi me ndryshime jo edhe as esenciale sqaron se:
Mara kishte qenë një grua e vejë apo sipas një shënimi tjetër një burrë me tre apo katër djemtë se rjedhnin nga nj familje bujare e mbretrore që vinte nga Korça e shqipërisë e fisit Krasniqë.Një variant tjetër thekson Çamërinë si vendë i parë pastaj migrimin për Mirditë e pastaj në Malësin e Gollakut. Sidoqë të jetë ka të ardhur në Marec edhe më herët por edhe nga Kosova lindore por më e saktë është autoktonia. Pra të gjitha gojdhënat flasin se prejardhja e Marecit ishte nga shqipria. Por sipas argumentit kronologjik e historik të ekzistimit nuk del edhe bashë në përputhje kjo prejardhje e vonshme por nuk e mohojmë të hërshmen
Na ky emër, Marë e merë emrin edhe vëndëbanimi Marec.Gjithashtu edhe lagjët e marin emrin sipas emërtimit të djemve të tij/sajë. Cana,Maka dhe Paca. Vëllau i madh ishte Maka i cili u vendos në territoret elagjëve Vakovcit,Gërbeshit dhe një pjesë të Bullajve.
Vëllau tjetër ishte Paca dhe territori ku sot njohet me emrin Modripotok,dhe Golmivadë.
Banush Pacollit zëvendësministër Mulla Sefës së zllashit ideologu fetarë Ramiz Gërbeshit imamit të fshatit Xhemajl Gërbeshit aktivist e gazetarë etj.
Është interesantë t ë cekët se emrat me prapashtesën ”ush” ishte element për fshehjen e pjesëmarrjes së luftës Ballit Kombëtarë të gjithë këta emra ishin ushtarë bashkëluftarë të Shyt Marecit Përshembull:Avdushi, Bajrushi, Bejtushi,Emrushi etj.Pas ndrrimit politik dhe marjes së pushtetit nga Komunistët edhe lidhjet me shqipërinë ndërprehen pas mbylljes së kufirit.
Kjo vatër e burrave fisnik bujarë e trima vazhdonë me kultivimin e traditave edhe në luftën e fundit 1999.duke dilluar që me strehimin e shuëm refugjatve nga shumë anë të Kosovës .Duke i pritur mirë,duke i strehuar e ushqyer.Nënat nuk u kursyen për t ë gatuar shumë bukë për të zhvendosurit.Gjithashtu kësaj ane gjeten strehime e hapsirë për aktivitete edhe burrat e UÇK-ja ketu takohehsin dy zona operative:Zona Operative e Llapit edhe ajo e Karadakut. Ishin formuar njësitet dhe nën njësitet .dmthedhe kjo histori tregon se mareci osht nj nder qytet e lashtlashta por pas largimit te popullsis ajmareci mbeti me shum pak banor edhe me von filloj te utherrasin bofshati fshatmarec
{{Komuna e Prishtinës}}
 
Anonymous user

Menyja e lëvizjeve