Jump to content

Dallime mes rishikimeve të "Desidiatët"

3 bytes added ,  6 vjet më parë
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
tij desideat kundër Romës. Perigrinët, desideatët e robëruar ( që nga
viti 33 prK) e kishin kryeqytet Salonën ( Splitin ) në detin Adriatik.
 
Revolta ilire mori krye si pasojë e një shtypjeje të padrejtë si dhe
si pasojë e rekrutimit të pa masë të Ilirëve në luftërat më të vështira,
lloj i robërimit dhe kështu Batoni i Desideatëve u gjend në ballë të
fisit të tij në luftë kundër Romës.
 
Është për tu përmendur se historianët e cekin posaçërisht që
luftëtarëve Ilir iu bashkëngjiteshin edhe gratë, fëmijët dhe pleqtë- me
desideate. Historiani romak Svetonius, shkruan se kjo luftë ishte më e
vështirë se luftërat e njohura Punike, 200 vjet më vonë.
 
Duke shfletuar shkrimet , hulumtuesit e kanë gjetur se Appiani e
përmend Daisioitë( Dessii) . Ky udhëpërshkrim nëpër Ilirikum (35-33 prK
kohës si një nga komponentët më të mrekullueshëm të Ilirisë . Nga kjo
mendohet qe emri i tyre Daisioi rrjedhe nga fjala shqipe “Dashi”.
 
Te flasim për një nga karakteristikat e shumta të Desideatëve.
Ilirët në përgjithësi e kishin të lartë kultin e të vdekurit, të cilët i
ornamente nga metalet e kohës si bronzi dhe më vonë argjendi.
 
==Rripi==
Rripi- paraqisteParaqiste kultin e luftëtarit Desideat nga zbukurimet dhe sasia
e metalit të kohës të shkrirë në ornament i jepte atij statusin e të
pasurit në shoqërinë desideate.