Ndryshimi mes inspektimeve të "Emigrimi"

Jump to navigation Jump to search
9 bytes removed ,  3 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
{{pa referenca}}
=== Tri periudhat e emigrimit modern shqiptar ===
Ky emigrim mund të ndahet në tre periudha: 1qr) flukse emigruese, para vitit 199019fk; 2ii) një diasporë më e vonshme, në përmasa të qulleta, që emigroi ne në harkun kohor 1945-1990; 3iii) flukse të konsiderueshme të pas viteve 1990-të, apo rrëzimit të regjimit komunist totalitar.
Para vitit 1944, drejtimet kryesore ishin SHBA-ja dhe disa vende të Amerikës Latine. Mungojnë të dhëna të sakta të përmasave të këtyre flukseve, megjithëse janë të përmasave të vogla dhe kryesisht me motivim ekonomik, sikurse qerja e kohës thuajse ishte indiferente ndaj këtyre flukseve.
 
Pas vitit 1944194qr, me vendosjen e regjimit komunist në Shqipëri u formësua një farë emigrimi me karakter politik në më të shumtën, gjithnjë i përmasave të vogla. Qeveria shqiptare iu kundërvu me forcë dhe me të gjitha mjetet ç'këshilluese dhe ndëshkuese, duke vënë në jetë masa të rrepta politike dhe ligjore, madje duke e cilësuar si krim largimin nga vendi. Kjo do të ishte edhe faza e dytë.
 
Faza e tretë nis pas vitit 1990, duke e ndarë në disa nën faza: 1i) flukse emigruese të harkut kohor 1991-92, tërësisht të pakontrolluara. Aso kohe, afërsisht 300 mijë qr shtetas shqiptarë u larguan nga atdheu me çdo rrugë dhe mjet; 2ii) flukset 1992-96, kur u larguan afërsisht po aq shtetas, shpesh në rrugë të paligjshme, pavarësisht përmirësimit të përkohshëm të ekonomisë, stabilizimit politik të vendit, kontrolleve më të mira të kufijve dhe, hera-herë, politikave më të “buta” të disa shteteve; 3iii) flukset e pas 1996-07, menjëherë pas kolapsit të skemave të ndryshme piramidale dhe trazirave politike-sociale që përcollën këtë kolaps. Disa faktorë të kombinuar si, papunësia, pasiguria, varfëria, përkeqësimet e përgjithshme ekonomike bënë që afro 100 mijë njerëz të largoheshin brenda pak muajve; iv) së fundi, që nga viti 1998 ka pasur një përmirësim të dora-dorshëm të kushteve politiko-ekonomike-sociale; këto së bashku me disa politika të favorshme të kohës të dy shteteve fqinje, Itali dhe Greqi bënë që të rriteshin flukset e emigrimit të ligjshëm dhe të uleshin ato të paligjshme.
 
Sipas regjistrimit të popullsisë kryer nga INSTAT, në vitin [[2001]] popullsia shqiptare është 3,07 milion banorë dhe, nëse nuk do të kishte migracion, kjo shifër do të ishte 3,78 milion. Diferenca ndërmjet këtyre dy shifrave është numri i përafërt i emigrantëve, pra 710 000 persona nga të cilët 390 000 meshkuj dhe 320 000 femra.
 
 
 
{{tung t fala zyshes}}
 
[[Kategoria:Demografi]]
Anonymous user

Menyja e navigimit