Jump to content

The Picture of Dorian Gray: Dallime mes rishikimesh

Refuzoi 2 ndryshimet e fundit të tekstit (nga 79.106.209.54) dhe riktheu rishikimin 1670512 nga Wielemir
[redaktim i pashqyrtuar][Redaktim i kontrolluar]
Refuzoi 2 ndryshimet e fundit të tekstit (nga 79.106.209.54) dhe riktheu rishikimin 1670512 nga Wielemir
Rreshti 4:
 
==Përmbledhja==
Historia fillon me BasilLord HallwardHenry Wotton që është duke pikturuar një pikturë të Grei-t. Kur Grei, i cili siç citohet në libër ka një ''" me fytyrë si fildishi dhe gjethet e një trendafili"'', e sheh portretin e tij të mbaruar, atij i thyhet zemra. I shqetësuar se bukuria e tij do të zbehet ndërsa portreti do qëndrojë bukur, ai padashje bën një ujdi Faustiane në të cilën vetëm imazhi i pikturuar rritet e vjetërohet, ndërsa ai qëndron i bukur dhe i ri. Për Wilde, qëllimi i artit do të ishte të udhëheqe jetën si sikur vetëm bukurinë të ishte objekt i saj i vetë. Ashtu si portreti i Grei-t lejon atij të shpëtojë rrënimin e tij trupore i hedonizmit të tij, Wilde kërkoi të ballafaqojë bukurinë që ai sheh në art me jetën e përditshme.
 
==Karakteret==
* '''Dorian Grei''' -- personazhi kryesor i librit, një i ri i pashëm narcisiste i magjepsur nga hedonizmit i Lord Henry. Ai kënaqet në çdo kënaqësi (morale dhe imorale), jeta e të cilit e çon përfundimisht në vdekje.
* '''Basil Hallward'''--një njeri me moral, piktori i portretit. Ai kishte rënë në dashuri me Dorian. Portreti i Dorian Greit është kryevepër e Vasilit.
* '''Lord Henry "Harry" Wotton Xhido''' --një aristokrat arrogant dhe një dekadent deshtak që përqafon një filozofi të vetë-toleruese hedonizmit.
* '''Sibyl Vane'''--një aktore e talentuar dhe këngëtare, ajo është një vajzë e varfër, e bukur me të cilët Dorian bie në dashuri. Ajo vret veten kur mer vesh që Doriani nuk e dashuronte më.
* '''James Vane'''-- Vëllai i Sibyl, një marinar i cili largohet për në Australi. Ai është shumë mbrojtës ndaj së motrës, veçanërisht pasi nëna e tyre kujdeset vetëm për parat e Dorian.