Ndryshimi mes inspektimeve të "Kirenea, Libi"

Jump to navigation Jump to search
1.211 bytes added ,  3 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Krijuar nga përkthimi i faqes "Cyrene, Libya")
 
{{Infobox vend historik
'''Kirenea''' (<span class="IPA nopopups">/<span style="border-bottom:1px dotted"><span title="'s' in 'sigh'">s</span><span title="/aɪ/ long 'i' in 'tide'">aɪ</span><span title="/ˈ/ primary stress follows">ˈ</span><span title="'r' in 'rye'">r</span><span title="/iː/ long 'e' in 'seed'">iː</span><span title="'n' in 'no'">n</span><span title="/iː/ long 'e' in 'seed'">iː</span></span>/</span>{{IPAc-en|s|aɪ|ˈ|r|iː|n|iː}}; {{lang-grc|Κυρήνη|Kyrēnē}}''Kyrēnē'') ka qenë një qytet [[Greqia e lashtë|antik grek]] dhe [[Roma e lashtë|romak]] pranë qytetit të sotëm Shahhat, [[Libia|Libi]]. Ai ishte qyteti më i vjetër dhe më i rëndësishëm nga pesë qytetet greke në rajon. Ai i dha Libisë lindore emrin klasik ''Cyrenaica'' që ajo ka ruajtur deri në kohët moderne.
| emri = Kirenea
| emri_amëtar = Κυρήνη
| emri_amëtar2 = Kyrēnē
| emër_tjetër =
| foto = Cyrene8.jpg
| foto_madhësia =
| alt =
| përshkrimi = Rrënojat e Kireneas
| locmapin = Libia
| harta_relievi =
| harta_gjerësia =
| harta_titulli =
| gjer_g = 32 | gjer_m = 49 | gjer_s = 30 | gjer_dr = N
| gjat_g = 21 | gjat_m = 51 | gjat_s = 29 | gjat_dr = E
| gjerësi =
| gjatësi =
| coordinates =
| coord_parameters =
| coord_region =
| coord_display = inline,title
| coord_format =
| coord_ref =
| gbgridref =
| lloji = Vendbanim
| etimologjia =
| lokacioni = Shahhat, Jabal al Akhdar, Cyrenaica, [[Libi]]
| qyteti_afërt =
| sipërfaqja =
| lartësia =
| gjatësia =
| emërtimi_fillimi =
| data_fillimi =
| formuar = 650 pes
| themeluar =
| themelues =
| ndërtuar = Kolonizatorët nga [[Santorini|Thera]] të udhëhequr nga [[Battus I i Kireneas|Battus I]]
| ndërtuar_për =
| përdorimi_fillestar =
| shkatërruar =
| rindërtuar =
| riparuar =
| riparuar_nga =
| përdorimi_aktual =
| arkitekt =
| skulptori =
| arkitektura =
| nr_vizitorëve =
| viti_vizitorëve =
| ref_vizitorëve =
| organi_drejtues =
| pronar =
| webfaqja =
| përcaktimi1 = WHS
| përcaktimi1_offname = Vendi arkeologjik i Kirineas
| përcaktimi1_lloji = Kulturor
| përcaktimi1_kriteret = ii, iii, vi
| përcaktimi1_data = 1982 ([[Komiteti i Trashëgimisë Botërore|sesioni]] i 6-të)
| përcaktimi1_partof =
| përcaktimi1_numri = [http://whc.unesco.org/en/list/190 190]
| përcaktimi1_free1name = Rajoni
| përcaktimi1_free1value = Shtetet arabe
}}
'''Kirenea''' (<span class="IPA nopopups">/<span style="border-bottom:1px dotted"><span title="'s' in 'sigh'">s</span><span title="/aɪ/ long 'i' in 'tide'">aɪ</span><span title="/ˈ/ primary stress follows">ˈ</span><span title="'r' in 'rye'">r</span><span title="/iː/ long 'e' in 'seed'">iː</span><span title="'n' in 'no'">n</span><span title="/iː/ long 'e' in 'seed'">iː</span></span>/</span>{{IPAc-en|s|aɪ|ˈ|r|iː|n|iː}}; {{lang-grc|Κυρήνη|Kyrēnē}}''Kyrēnē'') ka qenë një qytet [[Greqia e lashtë|antik grek]] dhe [[Roma e lashtë|romak]] pranë qytetit të sotëm Shahhat, [[Libia|Libi]]. Ai ishte qyteti më i vjetër dhe më i rëndësishëm nga pesë qytetet greke në rajon. Ai i dha Libisë lindore emrin klasik ''Cyrenaica'' që ajo ka ruajtur deri në kohët moderne.
 
Kirenea ndodhet në një luginë të harlisur në kodrat e Jebel Akhdar. Qyteti u emërua sipas emrit të një pranvere, Kire, që grekët i shenjtëruan [[Apoloni|Apollonit]]. Kjo ishte edhe selia e Cyrenaics, një shkollës e famshme e filozofisë në shekullin e VI pes, e themeluar nga [[Aristipi|Aristippus]], një dishepull i [[Sokrati|Sokratit]]. Ajo më pas kishte marrë nofkën "[[Athina]] e Afrikës".<ref>[http://www.temehu.com/Cities_sites/cyrene-cyrenaica.htm Temehu (Cyrene)]</ref><ref>[https://www.youtube.com/watch?v=pWryj7QgRvY Global Treasures: Cyrene]</ref><ref>[http://www.nestbird.info/shahhat-or-cyrene.html Shahhat or (Cyrene) City by NestBird.info]</ref><ref>[http://mnise.maktoobblog.com/ للغة العربية اضغط هنا http://cyreen630.maktoobblog.com]</ref>
== Sot ==
 
== DukshëmNjerëz banorëttë njohur ==
* [[Aristipi|Aristippus]] (c. 435 - c. 356 PES), filozof dhe themeluesi i Shkollës Kirenease.
* [[Callimachus]] (310/305 - 240 PES), poet, kritik dhe studiues në [[Biblioteka e Aleksandrisë|Bibliotekën e Aleksandrisë]]

Menyja e navigimit