Dallime mes rishikimeve të "Rrethi i Devollit"

Jump to navigation Jump to search
1.445 bytes added ,  4 vjet më parë
(/* Klima është e karakterit kontinental, e ngrohtë në verë dhe e ftohtë në dimër , por shumë e shëndetshme. Luhatjet e temperaturës janë të vogla . Muaji më i ftohtë është janari me temperaturë mesatare me të gjatë, 4 gradë C, ndër)
Pjesa juglindore e rrethit të Devollit, është reliev kodrinor. Pjesa veriore është e sheshtë dhe i takon fushës të Bilisht, e cila është e kufizuar në thellësi me një lartësi prej mbi 1000 m. Në lindje, është Gryka Kapshticë nëpërmjet të cilit kalon rruga drejt Florina, Greqi. Devolli ka 4 komunat dhe 47 fshatra.
 
== Pozita gjeografike dhe relievi==
 
Devolli është një krahinë e vendosur në skajin më juglindor të Shqipërisë e cila e ka marrë emrin nga lumi Devoll i cili buron në krye të luginës dhe përshkon fushën me të njëjtin emër. Devolli është krahina kyçe e cila lidh Shqipërinë me Greqinë. Lartësia mesatare e qarkutrrethit të devollit është 1380 m mbi nivelin e detit. Lartësia mesatare në devoll është rreth 900 m mbi nivelin e detit, ku zona më e ulët(shtrati i lumit të Shagut) ka lartësi prej 800m ndërsa pika më e lartë është ajo e Gramozit 2050m mbi nivelin e detit (mbi Nikolicë), zona është një luginë e rrethuar nga male dhe kodra, të mbuluar me shkurre dhe pyje, si halore. Në veriperëndim lugina e Devollit lidhet nëpërmjet Grykës së Cangonjit me fushëgropën e Korçës, në veri lindje shtrihet liqeni i Prespës së vogël i cili ndahet mes Shqipërisë dhe Greqisë, nga lindja lugina lidhet nëpërmjet Grykës së Kapshticës me shtetin grek, ndërsa në jug e jugperëndim shtrihet Devolli i sipërm i cili kufizohet me lartësitë e Gramozit 2520m. Në perëndim shtrihen lartesite e moraves me 1806 m. Në anën lindore ngrihen lartësitë Vojskovari me 1537 m,, Ruka 1234 m, Pnashovecit 1443 m. Ne pjesen perendimore shtrihen lartësitë e maleve të Goliku 1326 m, mali i Qafashtica, e 1494 m ndërsa në veri shtrihet Mali i Ivanit 1753 m. Ne jug ndodhen lartësitë e maleve Paçrova 1148 m, Bido 1314 m, Kruki 1463 m. Në qendër të luginës së Devollit shtrihet fusha a Bilishtit (në Devollin e poshtëm) rreth 840-860m mbi nivelin e detit e cila lidhet nëpërmjet Grykës së Ujkut me Liqenin e Prespës së vogël. Në jug të luginës ngrihet Pllaja e Dëmbravës rreth 940-950 m mbi nivelin e detit, ndërsa në juglindje shtrihet lugina e lumit të Shagut (800m mbi nivelin e detit) dhe pllaja e Llabanicës (920 m mbi nivelin e detit), këto të fundit janë të vetmet zona që nuk përfshihen në pellgun ujëmbledhës të lumit Devoll.
 
=== Klimë ===
 
=== me 21.6 gradë. ===
 
== Flora dhe fauna ==
 
29

edits

Menyja e lëvizjeve