Jump to content

Dallime mes rishikimeve të "Franc Ferdinandi i Austrisë"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
vNo edit summary
|page =48
}}</ref>
 
== Jeta e hershme ==
Franz Ferdinand ka lindur në Graz, Austri, djali i madh i Arkdukut Karl Ludwig të Austrisë (vëllai më i vogël i Franz Jozefit dhe Maximilian) dhe i gruas së tij të dytë, Princeshës Maria Annunciata e Bourbon-Dy Sicilies. Në vitin 1875, kur ishte vetëm njëmbëdhjetë vjeç, vdiq kushëri i tij, Duka Francis V i Modenës, duke emëruar Ferdinandin trashëgimtarin e tij me kusht që të shtonte emrin Este të tijën. Franz Ferdinandi u bë kështu një nga burrat më të pasur në Austri [citim{{citation ineeded|date duhur]= Janar 2016}}
 
== Trashëgimtar i supozuar ==
Në 1889, jeta e Franz Ferdinand ndryshoi në mënyrë dramatike. Kushëri i tij Princi i Kurorës Rudolf kreu vetëvrasje në shtëpizën e tij të gjuetisë në Mayerling.<ref [5] Kjo la babanë e Franz Ferdinandit, Karl Ludwig, si i pari në përputhje me fronin. Karl Ludwig vdiq nga ethet tifoide më 1896. [6] Tani e tutje, Franz Ferdinandi ishte pastruar për të arritur në fron [citim i duhur]name="brook">
{{cite book
|title=The Austrians: A Thousand-Years Odyssey
|last=Brook-Shepherd, Gordon
|year=1997
|publisher=Carroll &amp; Graf
|isbn=0-7867-0520-5
|pages=107, 125–126
}}
</ref> Kjo la babanë e Franz Ferdinandit, Karl Ludwig, si i pari në përputhje me fronin. Karl Ludwig vdiq nga ethet tifoide më 1896.<ref>
{{cite news
|title =The Crown Prince's Successor
|publisher =The New York Times
|date = 2 February 1889
| url =https://query.nytimes.com/gst/abstract.html?res=9F04E0D9153AE033A25751C0A9649C94689FD7CF
}} Accessed 22 May 2009.</ref> Tani e tutje, Franz Ferdinandi ishte pastruar për të arritur në fron.{{citation needed|date = Janar 2016}}
 
==Referencat==
[[Kategoria:Vdekje 1914]]
[[Kategoria:Vdekje në Sarajevë]]
 
Franz Ferdinand ka lindur në Graz, Austri, djali i madh i Arkdukut Karl Ludwig të Austrisë (vëllai më i vogël i Franz Jozefit dhe Maximilian) dhe i gruas së tij të dytë, Princeshës Maria Annunciata e Bourbon-Dy Sicilies. Në vitin 1875, kur ishte vetëm njëmbëdhjetë vjeç, vdiq kushëri i tij, Duka Francis V i Modenës, duke emëruar Ferdinandin trashëgimtarin e tij me kusht që të shtonte emrin Este të tijën. Franz Ferdinandi u bë kështu një nga burrat më të pasur në Austri [citim i duhur]
 
Trashëgimtar i supozuar
 
Në 1889, jeta e Franz Ferdinand ndryshoi në mënyrë dramatike. Kushëri i tij Princi i Kurorës Rudolf kreu vetëvrasje në shtëpizën e tij të gjuetisë në Mayerling. [5] Kjo la babanë e Franz Ferdinandit, Karl Ludwig, si i pari në përputhje me fronin. Karl Ludwig vdiq nga ethet tifoide më 1896. [6] Tani e tutje, Franz Ferdinandi ishte pastruar për të arritur në fron [citim i duhur]