Jump to content

Dallime mes rishikimeve të "Ramize Gjebrea"

[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
 
=== Hetimi për sjellje imorale, gjykimi dhe vdekja ===
Më 16 shkurt, të vitit 1944 në [[Ramicë]], [[Vlorë]] u bë një hetim për sjellje imorale dhe shkelje të moralit partizan. Sipas verbalit të hetimit, partizani [[Zaho Koka]], një ish-bari, dhe Gjebrea pohuan tese ishin puthur dhe se kishin përkëdhelur njëri-tjetrin, ndërsa Ramadan Xhangolli, i dërguar nga Komiteti Qendror i [[Partia e Punës e Shqipërisë|Partisë Komuniste të Shqipërisë]], i akuzoi ata që kanëkishin pasur marrëdhënie seksuale. Zaho Koka pretendoi se ai nuk e dinte se në kohën e fakteve Gjebrea ishte e fejuara e [[Nako Spiru|Nako Spirut]].<ref name=Peci>{{cite news|last=PEÇI|first=ADMIRINA|title=EKSKLUZIVE/ Si e shiti Zaho Koka Ramize Gjebren|url=http://www.shqiptarja.com/dossier/2711/ekskluzive--si-e-shiti-zaho-koka-ramize-gjebrene-189112.html|newspaper=Shqiptarja|date=29 November 2013}}</ref> Më 4 Mars 1944 gjykata e dënoi Gjebrean me vdekje, por fali Kokën, edhe pse i hoqi vërejtjen brenda Partisë. Gjebrea u ekzekutua dy ditë më vonë, më 6 Mars 1944, përballë 400 partizanëve të Brigadës së V Sulmuese. Tre partizanët (dy meshkuj dhe një femër) shtinë të tre prej tyre, në ajër plumbin e tyre të parë. Në këtë pikë Gjebrea ulëriti ''"Mos më qëlloni nga mbrapa. Unë pres tuaj plumbat të jenë të ndryshe. Më qëlloni'', dhe atëherë ata i gjuajtën, dhe Gjebrea dhe ra e vdekur.<ref name=Veizi>{{cite news|last=Veizi|first=Leonard|title=Ramize Gjebreja, ja si u pushkatua para 400 burrave|url=http://www.shekulli.com.al/web/p.php?id=14611&kat=103|newspaper=Shekulli}}</ref>
 
[[Liri Belishova]], i cila më vonë u bë gruaja e Nako Spirut, dëshmoi në një intervistë të vitit 2010 që gjykata ushtarake kish ndjekur urdhër nga [[Enver Hoxha]] për të ekzekutuar Gjebrean. Sipas Belishovës, urdhri i Hoxhës u bazua në rekomandimet e Dushan Mugoshës, i dërguari i [[Josip Broz Tito|Josip Broz Titos]] për të ndihmuar [[Lufta Antifashiste Nacionalçlirimtare|Lëvizjes Çlirimtare Kombëtare]]. Ajo gjithashtu tha se Gjebrea kishte një inteligjencë dhe gojëtar që ishin të pakrahasueshme me ato  grave të tjera shqiptarë të përfshira në Ushtrinë Çlirimtare dhe se përpara se të dilte partizane kishte qenë femra e vetme që marrë pjesë në veprimet guerilase ne qytet.<ref>{{cite news|last=Balkanweb|title=Liri Belishova: Ramize Gjebrea u vrame urdhër të Enver Hoxhës|url=http://news.al/lajme/artikull/iden/1046840887/titulli/Liri-Belishova-Ramize-Gjebrea-u-vrame-urdher-te-Enver-Hoxhes}}</ref>
 
[[Liri Belishova]], i cila më vonë u bë gruaja e Nako Spirut, dëshmoi në një intervistë të vitit 2010 që gjykata ushtarakepartizane kish ndjekur urdhër nga [[Enver Hoxha]] për të ekzekutuar Gjebrean. Sipas Belishovës, urdhri i Hoxhës u bazua në rekomandimet e Dushan Mugoshës, i dërguari i [[Josip Broz Tito|Josip Broz Titos]] për të ndihmuar [[Lufta Antifashiste Nacionalçlirimtare|Lëvizjes Çlirimtare Kombëtare]]. Ajo gjithashtu tha se Gjebrea kishte një inteligjencë dhe gojëtargojëtari që ishin të pakrahasueshme me ato  grave të tjera shqiptarë të përfshira në Ushtrinë Çlirimtare dhe se përpara se të dilte partizane kishte qenë femra e vetme që marrë pjesë në veprimet guerilase ne qytet.<ref>{{cite news|last=Balkanweb|title=Liri Belishova: Ramize Gjebrea u vrame urdhër të Enver Hoxhës|url=http://news.al/lajme/artikull/iden/1046840887/titulli/Liri-Belishova-Ramize-Gjebrea-u-vrame-urdher-te-Enver-Hoxhes}}</ref>
 
Në dhjetor të 2013, revista "Shqiptarja" botoi për herë të parë ditarin personal të Gjebreas.<ref name=Peci2>{{cite news|last=Peci|first=Adelina|title=Ramize Gjebrea, del në dritë ditari i mbajtur në luftë|url=http://www.shqiptarja.com/dossier/2711/ramize-gjebrea-del-n--drit--ditari-i-mbajtur-n--luft--189635.html|date=December 3, 2013}}</ref>